Podelitev nagrad tekmovanja Generacija €uro v Frankfurtu

V torek, 7. 5. 2019, se je ekipa Pecunia (lat. denar), ki je zastopala Škofijsko klasično gimnazijo, odpravila v Frankfurt v sklopu tekmovanja Generacija €uro. Nagradni izlet, na katerem jim je predsednik Evropske centralne banke (ECB) podelil plaketo, so si prislužili z osvojenim prvim mestom na nacionalnem tekmovanju v marcu.

Komisijo smo prepričali z inovativno predstavitvijo in dobro napisano seminarsko nalogo. Tako smo se petčlanska ekipa z mentorjem dr. Tadejem Riflom v torek, po odpisanem maturitetnem eseju, odpravili na letališče Brnik in odleteli proti Frankfurtu.

Tam nas je pred poslopjem ECB že čakal avtobus, ki je vse zmagovalne ekipe popeljal po mestu. Sledil je ogled mesta z vodiči, ki so nam pokazali Frankfurtsko borzo, poslopje Commerzbank in staro mestno jedro. Po ogledih smo se odpravili v hotel, ki je bil od ECB oddaljen le kakšnih petnajst minut. Sledila je večerja v bližnji restavraciji, kjer smo se ob hrani in pijači družili, pogovarjali in širili ideje. Tekmovanje se odvija v kar nekaj državah, zato je bil izlet še toliko bolj zanimiv – spoznali smo mlade iz Luksemburga, Italije, Španije pa vse do Finske.

Naslednji dan je bil hkrati tudi zadnji dan našega obiska Frankfurta. V ECB smo si najprej ogledali poslopje, vstopili pa smo tudi v sobo, kjer se sprejemajo najpomembnejše odločitve guvernerjev. Po ogledu banke smo imeli kosilo, ki je bilo namenjeno tudi druženju in še dodatnemu spoznavanju.

Po tem ko smo se okrepčali, je sledila slavnostna podelitev nagrad in pogovor s predsednikom Evropske centralne banke Mariem Draghijem. Tudi naša ekipa je imela priložnost, da je predsedniku postavila vprašanje – zanimalo nas je, kako lahko ECB približa evro in njegove takojšnje negativne učinke ob sprejetju te valute članicam, ki bodo evro sprejele v bližnji prihodnosti. Po pogovoru smo končno dobili priložnost, da smo se rokovali in slikali s predsednikom Draghijem, ki nam je izročil tudi plaketo.

Po ceremoniji smo se z ekipo odpravili v center mesta, kjer smo malo nakupovali in se najedli za pot domov, ki nas je čakala. Zvečer smo s frankfurtskega letališča poleteli proti Ljubljani in po malce turbulentnem letu smo varno prispeli domov v poznih večernih urah.

Izlet bo vsem članom ekipe ostal v spominu, saj smo v zelo kratkem času doživeli marsikaj – videli smo Evropsko centralno banko, se rokovali s predsednikom te institucije, ponovno srečali slovenskega guvernerja in še mnogo drugih stvari.

Povezava do podelitve na ECB

Ekipa Pecunia (Amber Bervar, 1. č, Vita Hrast, Jerneja Koren, Nik Smerkolj, 4. b, Tinkara Toplak, 4. c)

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content