Poletni šoli Minecraft in Virtualna resničnost 2023

Zaključek poletnih počitnic z zabavnim učenjem in urjenjem v programiranju.

Letos smo v našem zavodu izvedli že drugo poletno šolo Minecraft, ki pa smo ji tokrat dodali ‘starejšo sestro’ – Poletno šolo Virtualna resničnost. Obe sta potekali v sodelovanju s študenti in profesorji s Fakultete za računalništvo in informatiko.

Na poletni šoli Minecraft so se udeleženci spoznavali s svetom programiranja preko izobraževalne različice računalniške igre Minecraft. Izziv, ki sta jim ga zastavila vodji programa Andraž in Klara, je bil zgraditi mesto v namišljenem svetu igre. Ker je bilo mesto eno, udeleženci in ideje za zanimive zgradbe pa številni, so se poleg programerskega znanja udeleženci urili tudi v kompetencah dela v skupini. Predvsem pa so imeli priložnost, da preko sodelovanja v igri navežejo tudi nove prijateljske vezi. Dobra volja, ki je vela iz računalniške učilnice OŠAŠ, dokazuje, da so se nadobudni osnovnošolci imeli zares prijetno v našem zavodu.

Dobro vzdušje je velo tudi iz učilnice 6. A v OŠAŠ, kjer je potekala Poletna šola Virtualna resničnost za srednješolce. Udeleženci so se lotili naloge programiranja lastne računalniške igre v virtualni resničnosti, ki so jo obvladovali s pomočjo posebnih očal in dveh ročk. Za programiranje pa so uporabljali program Unity. Sprva sta jim vodji programa Nejc in Zala predstavila osnovne zakonitosti programiranja računalniške igre, potem pa so mladi navdušenci hitro začeli z razvijanjem ideje o poteku in vizualni podobi lastne igre. Do konca tedna so nastale pravcate mojstrovine. V eni igri se je igralec moral boriti s posebnimi pošastmi, drugje se je otepal posebnih krogel, v tretji igri pa plezal na vrh gore, da ga ni med tem pogoltnilo morje.

Med zagnanim delom za računalniki pa nismo pozabili na odmore. Dopoldanska malica je bila namenjena druženju in klepetu, po kosilu pa je sledil športni odmor z odbojko. Za site želodčke udeležencev so prijazno poskrbele zavodske kuharice in kuharji, ki se jim iskreno zahvaljujemo! Četrti dan poletnih šol pa je bil prav poseben, saj so se udeleženci pod vodstvom Petra Prašnikarja, profesorja na Škofijski klasični gimnaziji, sprehodili po zavodskih hodnikih in si ogledali vse zanimive kotičke šole.

Izredno smo veseli vseh, ki so se nam pridružili na obeh poletnih šolah, in hvaležni sodelavcem Fakultete za računalništvo in informatiko, ki so prevzeli vsebinsko vodenje poletnih šol in priskrbeli tudi potrebno računalniško opremo. Verjamemo, da bosta obe poletni šoli v prihodnje doživeli še nadgraditev in enako pozitivno vzdušje, ki so ga udeleženci pričarali letos.

Patricija Štefan

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content