Praznovanje Dneva Evrope na ŠKG

V sredo, 9. 5., smo tudi na naši šoli obeležili praznovanje Dneva Evrope, obletnice, ko je bil s tako imenovano Schumanovo deklaracijo postavljen temelj povezovanju evropskih držav v pozneje imenovano Evropsko unijo. V okviru praznovanja smo gostili dve evropski poslanki in dva evropska poslanca.

Najprej nas je v okviru priprav na maturo pri biologiji obiskal poslanec Zelenih, dr. Igor Šoltes, ki  je dijakom predstavil svoje delo in predvsem podal splošen pregled o okoljevarstvenih temah, s posebnim poudarkom na problemu plastičnih odpadkov. Posebej smo lahko zaskrbljeni nad podatkom, da kar 10 % letne proizvodnje plastike konča v naših morjih. Po zadnjih analizah tudi tako odročni kraji, kot je Arktika, niso varni pred sicer zelo majhnimi, a zato nič manj nevarnimi delci plastike, ki plavajo v vodi in se v ledu tudi shranjujejo. Gospod Šoltes je ob koncu poudaril, da lahko prav vsak izmed nas stori nekaj malega, da bo problem, ki ga imamo z načelom »kupi in zavrzi«, manjši. Zato nas je na koncu predavanja konkretno povabil, da od sedaj nosimo s seboj po nakupih raje vrečke iz blaga, ki nam jih je tudi prijazno podaril.

Glavno dogajanje se je nato odvijalo med glavnim odmorom, ko sta nas najprej obiskala gospa poslanka mag. Tanja Fajon in gospod poslanec dr. Milan Zver, ki sta z dijaki razpravljala o prihodnosti EU. Videlo se je, da kljub temu da prihajata iz različni političnih strank, zagovarjata precej podobna stališča glede prihodnjih izzivov, povezanih z varnostjo in skrbjo za mlade. Evropski politični parket je po besedah poslanke Fajonove vedno utemeljen na argumentiranju za dobre ideje in projekte in ne toliko na nekih vnaprejšnjih ideoloških pozicijah, ki bi se kazale v določenih koalicijah. To je velika razlika od tistega, kar smo navajeni iz Slovenije. Dr. Zver pa je poudaril, da je proračun za projekte Erasmus+, v katerih zelo uspešno sodeluje tudi naša šola, edini, ki se bo v prihodnje še povečeval. To nas zelo veseli, saj je s tem prihodnost mladih videti veliko svetlejša.

Kot zadnja v vrsti eminentnih gostov nas je obiskala še poslanka Romana Tomc, ki je prav tako pripravila kratek nagovor za dijake, nato pa se z njimi pogovarjala o aktualnih političnih temah v EU in tudi v Sloveniji. Dijaki so bili hvaležni za informacije iz prve roke, nekateri pa so postavili tudi precej izzivalna vprašanja, na katera pa je poslanka suvereno odgovarjala. Tako smo recimo slišali, da je izstop Velike Britanije po njenem mnenju slaba odločitev in da se še ne zavedamo morebitnih posledic, ki jih bo ta izstop prinesel s seboj. Prav tako pa smo se dotaknili tudi migrantske krize, za katero je gospa Tomc ocenila, da temelji tudi na izgubi določenega kompasa in da bi Evropa oziroma države članice EU morale svoje napore usmeriti v graditev skupne identitete.

Tadej Rifel

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.