Predpremiera dokumentarnega filma TV Slovenija o Stanetu Kregarju

V letu, v katerem se spominjamo 50-letnice smrti slikarja in duhovnika Staneta Kregarja, je TV Slovenija posnela dokumentarni film, ki je bil predpremierno prikazan v zavodski dvorani.

Na Televiziji Slovenija je v letošnjem letu nastal dokumentarni film o duhovniku in slikarju Stanetu Kregarju (1905–1973) pod naslovom Stane Kregar, poetični iskalec likovne harmonije, pobuda zanj pa je bila petdesetletnica njegove smrti.

Stane Kregar se je trajno zapisal v zgodovino slovenske posvetne in sakralne likovne umetnosti, kar so televizijski ustvarjalci želeli zajeti s predstavitvijo njegovega življenja in dela, likovnih zbirk in krajev, kjer je deloval, slikarjevih sodobnikov in današnjih občudovalcev ter z zgodbami, ki so povezane s tem velikim likovnim umetnikom.

Dokumentarni film je nastal v produkciji Uredništva dokumentarnih oddaj TV Slovenija, scenarist je bil Andrej Doblehar, režiserka Petra Hauc, direktor fotografije pa Robert Doplihar.

Predpremiera dokumentarnega filma je bila v sredo, 22. novembra, ob 18. uri v Dvorani Matije Tomca, na projekciji pa so se nam pridružili tudi ustvarjalci filma; glasbeni pozdrav sta pripravili violinistka Tereza Zupet iz razreda prof. Draga Arka in pianistka prof. Vlasta Doležal Rus, po ogledu filma pa je sledil kratek pogovor s scenaristom Andrejem Dobleharjem.

Televizijska premiera filma bo v torek, 19. decembra, ob 20.35 na 1. programu TV Slovenija. Vabljeni k ogledu!

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content