Prvi šolski dan

Po nekaj več kot dveh mesecih počitnic so se 1. septembra v Zavod sv. Stanislava spet vrnili osnovnošolci in gimnazijci. Med njimi je 50 prvošolcev Osnovne šole Alojzija Šuštarja in 160 dijakov prvih letnikov Škofijske klasične gimnazije, ki so danes prvič prestopili prag zavoda. Nove otroke je sprejel tudi Vrtec Dobrega pastirja, ki se je razširil še za dodatno skupino. Tako bo v letošnjem šolskem letu Zavod sv. Stanislava poln, kot ni bil še nikoli.

Prvi šolski dan se je za gimnazijce, njihove profesorje in starše pričel s sveto mašo, ki jo je v šentviški cerkvi daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V duhu besed, ki smo jih slišali v evangeliju o Jezusu in učencih ob Genezareškem jezeru, je nadškof dijake opogumil, naj se ne bojijo, saj v svojem čolnu nikoli niso sami, ker je ob njih Jezus. Z besedami, da tako kot nobeno jezero ni prazno, tudi noben človek ni prazen, jih je spodbudil, naj odkrivajo talente, ki jih imajo. Ob koncu prvega dela nagovora je ponovno uporabil prispodobo čolna in dijake povabil k solidarnosti z drugimi. Dejal jim je, naj nikoli ne dopustijo, da bi se čoln, ki je ob njih, prevrnil, prav tako pa naj se ne bojijo prositi pomoči, če jo potrebujejo.

Nekaj besed je nato namenil tudi profesorjem. Tako kot se je Jezus malce oddaljil od množice in stopil v čoln, da jo je lahko nagovoril, tako morajo tudi profesorji prepoznati, na kakšen način naj nagovorijo svoje učence, da ne bodo ne preblizu ne predaleč. Pred sklepnim blagoslovom je dijake pozdravil tudi ravnatelj g. Simon Feštanj in jim zaželel, da v letošnjem šolskem letu pustijo sled.

Osnovnošolski pričetek

Tudi učenci predmetne stopnje so začeli dan s sveto mašo v zavodski cerkvi s svojim kaplanom Gregorjem Celestino. V svojem nagovoru je tudi on učence povabil, da se ne prepustijo varnemu lagodju lastnih kavčev, temveč si upajo pustiti sled. Maša je bila še posebej pomembna za vse šestošolce, ki so letos prestopili na predmetno stopnjo. Spoznali so učitelje, ki jih bodo učili, in podpisali obljubo, da bodo pridni in marljivi.

Ob pol desetih smo se vsi skupaj zbrali na forumu med obema šolama, kjer smo prisluhnili slovenski in evropski himni in dvignili slovensko zastavo. Vse zbrane sta nato pozdravila direktor zavoda dr. Roman Globokar in predsednica dijaške skupnosti Neža Reberc. Direktor je izrazil navdušenje nad tem, da je v šoli spet živahno, nato pa se je dotaknil gesla letošnjega leta Kdo je moj bližnji. Bližnji je lahko tisti, s katerim tekmujem, tisti, ki ga moram premagati, lahko pa je nekdo, ki mu naslonim roko na ramo, ki mu nudim svojo oporo.

Srečevanje v razrednih skupnostih

Sledil je odhod v razrede, kjer so se dijaki in učenci srečali s svojimi sošolci in razredniki. Dijaki so prosti čas za malico, ki so ga imeli na voljo pred pričetkom razrednih ur, izkoristili za druženje in klepet o vsem, kar se je dogajalo med poletjem.

Medtem ko so dijaki višjih letnikov živahno razpravljali o tem in onem, so se dijaki prvih letnikov zbrali v dvorani, kjer so se prvič srečali s svojimi sošolci in razredniki. Še vedno pa je bil v naši sredi tudi gospod nadškof, ki je v tem času obiskal vse razrede maturantov, se z njimi pogovarjal ter jim voščil obilo uspehov in poguma ter predvsem, da se ne bi bali globine. Izpostavil je, da se vsi normalni ljudje bojimo. Pogum, ki je tako lasten le človeku, pa je tem, da ne pustimo, da bi strah v nas odločal namesto nas, da bi nas hromil.

Zadnji so prag zavoda prestopili letošnji prvošolčki, za katere je bil pripravljen prav poseben sprejem v dvorani Matije Tomca. Ob koncu programa so odšli v cerkev, kjer so skupaj z drugimi otroki razredne stopnje prejeli blagoslov gospoda nadškofa.

Za prvim sledi še mnogo dni …

Prvi šolski dan je za nami. Upamo, da se bomo tudi jutri v šolo vrnili dobro razpoloženi in pripravljeni na nove izzive. Vsem osnovnošolcem in gimnazijcem želimo lepo in uspešno šolsko leto 2016/2017, predvsem pa veliko novega znanja, prijateljstev ter lepih trenutkov znotraj razredne skupnosti.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content