Razredne jaslice ter prireditev ob dnevu samostojnosti in enotnosti na Škofijski klasični gimnaziji

Tako kot že vsako leto smo tudi letos vsi razredi pripravili svoje jaslice ter se s tem še bolj pripravili na prihod Jezusa. Geslo letošnjih jaslic je bilo že dobro poznano: Mladost iz zrn sonca stkana. Vnema ob postavljanju jaslic se je razlezla po vseh hodnikih ter ustvarila še bolj predpraznično vzdušje.

Vsak razred se je predstavil s svojimi edinstvenimi jaslicami, kakor se je izrazila ocenjevalna komisija, ki je vsako leto presenečena nad domišljijo ter izvirnostjo dijakov. Spekter jaslic je bil zelo raznolik ter se je razprostiral od popolnoma običajnih ter preprostih jaslic, preko jaslic pod soncem, ob soncu, v soncu, obsijanih s soncem (jaslice v obliki vitraja), mikroskopskih jasli, do malo bolj abstraktnih jaslic v podobi kruha, geometrijskih teles, kroga … Vse, še tako abstraktne jaslice, pa so v sebi skrivale globok pomen Skrivnosti, ki se je razodela v božični noči. Mnogo razredov nas je s predstavitvijo opozorilo tudi na pasti modernega sveta, ki nas oddaljujejo od bistva.

Ocenjevalna komisija je priznala, da je bila letos izbira nagrajencev precej težka, saj so jih navdušile prav vse jaslice, vseeno pa so izbrali šest prejemnikov nagrad. Za najboljše debitantske jaslice je nagrado prejel 1. c, za najboljšo likovno podobo 4. c, za najbolj sporočilne jaslice pa 2. č. Tretje mesto za najboljše jaslice v celoti je prejel 4. b, drugo mesto je dosegel 4. a, zmagovalec letošnjih razrednih jaslic pa je bil 3. a.

Po ocenjevanju jaslic je sledila proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Z recitacijo Župančičeve pesmi Z vlakom ter z govorom Lane Kovačič iz 3. č smo se spomnili na vrednost domovine ter pomen njene samostojnosti, ki traja že skoraj 29 let. Na ta pomemben slovenski praznik sta opozorila tudi predsednik dijaške skupnosti, Tjaž Črnčec, ter gospod ravnatelj Simon Feštanj, ki sta nam hkrati zaželela tudi blagoslovljene praznike. Proslavo so popestrili dijaki s pevskim, plesnim ter, najbolj adrenalinskim nastopom, akrobatskim metanjem na koš.

Ana Marija Jevšenak, 4. d

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content