Razstava akad. slikarja Janeza Bernika

Ob vstopu v novo koledarsko leto smo v Kregarjevem atriju postavili spominsko razstavo akad. slikarja Janeza Bernika, ki je na ogled do 9. februarja.

Razstavljena dela so iz zasebne zbirke slikarjeve sestre Ljudmile Mrzlikar, ki je ob tej priliki Zavodu sv. Stanislava poklonila tri slike Janeza Bernika. Razstavo je odprl direktor zavoda  mag. Anton Česen, ki se je gospe Mrzlikar tudi zahvalil za to izjemno darežljivo gesto in dragoceno donacijo, ki bo obogatila likovno zbirko Zavoda sv. Stanislava.

Na odprtju razstave je akademik dr. Milček Komelj predstavil bogat likovni razvoj Janeza Bernika, ga umestil v kulturnozgodovinski kontekst ter naglasil tako pomen njegovega slikarskega in grafičnega opusa kot njegovega profesorskega dela na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter njegove vloge v krogu Nove revije.

Večer sta z doživeto interpretacijo izbranih  slovenskih ljudskih pesmi obogatila mlada glasbenika in pedagoga Ana in Tine Bec.

Vabilo na odprtje razstave

Janez Bernik (1933–2016) se je po končani šoli za umetno obrt leta 1951 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1955 tudi diplomiral iz slikarstva pri profesorju Maksimu Sedeju. Od 1955 do 1957 je pri profesorju Sedeju obiskoval še dvoletno slikarsko specialko, od 1956 do 1958 dvoletno specialko za grafiko pri profesorjih Božidarju Jakcu in Riku Debenjaku. Leta 1959 je prejel štipendijo francoske vlade za študijsko izpopolnjevanje v grafičnem ateljeju Johnyja Friedlaenderja v Parizu. Znanje si je nabiral tudi na študijskih potovanjih (Italija, Francija …). V letih 1958–1969 je delal kot svobodni umetnik, leta 1970 je začel poučevati na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani kot profesor risanja in slikanja, od 1979 do upokojitve leta 1996 je bil tudi redni profesor in predstojnik oddelka za slikarstvo. Od leta 1989 je bil izredni, od leta 1993 redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, od leta 1994 dopisni član Academie Nazionale di San Luca v Rimu ter od leta 1995 redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu.

Bil je vsestranski umetnik, ustvarjal je v slikarstvu, kiparstvu, kiparstvu, grafiki, ilustraciji, tapiseriji, knjižni opremi in poeziji. Imel je več kot 60 samostojnih razstav v Sloveniji in po svetu, med drugim v vseh glavnih galerijah nekdanje Jugoslavije, v Celovcu, Milanu, Rimu, Parizu, Berlinu, New Yorku … Večkrat je razstavljal tudi na Beneškem bienalu, sodeloval pa je tudi na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova slikarska dela hranijo slovenske galerije ter galerije in muzeji po večini večjih evropskih mest (London, Dunaj, Praga, Zagreb, Varšava, Pariz, Rim, Amsterdam…), pa tudi v Severni in Južni Ameriki (San Francisco, Washington, New York, Buenos Aires, Rio de Janeiro) in na Japonskem (Tokio).

Na področju sakralnega slikarstva so znane njegove podobe Križevega pota v cerkvah v Dravljah, Zabreznici in Trnovem, kjer je naslikal tudi štiri podobe iz življenja Janeza Krstnika.

Prejel je več kot 40 nacionalnih in mednarodnih nagrad in priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Jakopičevo nagrado, Prešernovo nagrado za življenjsko delo, državno odlikovanje zlati častni znak svobode RS, Herderjevo nagrado, velike nagrade za grafiko v Tokiu, Sao Paulu, Seulu, Krakowu, Benetkah in Ljubljani.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content