Razstava likovne šole in grafičnega oblikovanja ter predstavitev Domačih vaj

Ob zaključku šolskega leta vas vabimo v Kregarjev atrij na ogled razstave dijakov Škofijske klasične gimnazije, ki so ustvarjali v Likovni šoli pod mentorstvom akad. slikarke mag. Nike Zupančič in v Delavnicah grafičnega oblikovanja pod vodstvom mag. Nine Malovrh, ki je na ogled do 24. junija. Ob odprtju razstave 24. maja smo tudi predstavili letošnjo številko literarnega glasila Domače vaje (mentorica prof. Mateja Gomboc) in prisluhnili dijaški glasbeni in literarni ustvarjalnosti. Vabljeni k branju razmišljanja, ki ga je ob tem večeru zapisala dijakinja Erika Primc (3. c):
“Če molitev hrani duha, kaj hrani umetnost? Dušo? Domišljijo? Človekov potencial, ki daleč presega izpolnjevanje službenih obveznosti, gospodinjstvo in vsakdanji klepet …”
Na Škofijski klasični gimnaziji se skoraj nenehno vrstijo novice o naših dosežkih na raznih tekmovanjih na učnem področju. Saj smo vendar gimnazija, povrhu vsega še klasična, največji intelektualni in zaposlitveni potencial. Zakaj ne bi bili za svoj trud javno pohvaljeni in nagrajeni, na bodoči karierni poti ti bo to zagotovo prišlo prav? Seveda ni s tem nič narobe. A vendar ne smemo pozabiti, da testi, izpitne pole in tekmovanja niso vse. Vsak od nas v sebi skriva še nekaj več. Svoj notranji svet, poln vsakodnevnih skrbi, kriz, doživljanj, oseb in razmišljanj, je potrebno hraniti. Tudi z umetnostjo, ki jo lahko srečamo na skoraj vsakem koraku, če pogledamo dovolj globoko.
V sredo, 24. maja, smo bili lahko priča delčku najrazličnejših svetov, ki so jih z nami delili mladi umetniki. Dela, ki so nastajala skozi celo leto, so zbrali v Kregarjevem atriju in pripravili razstavo, ki jo je odprl ravnatelj gimnazije. V zgornjem delu atrija so svoje slike razstavili dijaki, ki so ustvarjali v Likovni šoli. Svet slikarstva jim je bližala akademska slikarka mag. Nika Zupančič. Čeprav nekatera dela izhajajo iz istega izhodišča in navodil, lahko občudujemo, kako zelo različno lahko dve osebi vidita isto stvar ter jo na svoj način podata na papir, naprej, tudi ostalim. V spodnjem delu atrija pa si lahko ogledamo, kaj je tekom leta nastajalo na ekranih računalnikov – mladi grafični oblikovalci pod mentorstvom mag. Nine Malovrh so imeli kar nekaj dela, tako za potrebe šolskih projektov (koledarji, Kažipot, škofijski puloverji …), kot tudi za zunanje naročnike (različna podjetja). Da pa se ne bi naše zaobjemanje umetnosti ustavilo zgolj pri pogledu, je bilo odprtje razstave združeno še z enim projektom – z izidom šolskega literarnega glasila Domače vaje. Skozi večer so nas popeljali verzi zdajšnjih in bivših Škofijcev, ki so jih spremljali zvoki klavirja.
Mislim, da imamo neznansko veliko srečo, da je na naši šoli poleg vsega ostalega dogajanja prostor tudi za nas. Za to, česar ne moremo uokviriti v formule ali definicije in kar lahko izpeljemo zgolj iz življenja. Vsi, ki ste zamudili prečudovit in poln večer, se mu lahko približate ob ogledu slik in grafičnih izdelkov naših dijakov, ki bodo na ogled do konca šolskega leta v Kregarjevem atriju. Verzi iz Domačih vaj pa tudi samo čakajo, da se bodo lahko iz črk ob srečanju z vašim srcem spremenili v hrano, za tisto, nekaj več. In morda s tega zraste še kaj več. In še kaj …
“Ni umetnosti brez presežnosti, brez vprašanja morale in pravice, brez nečesa božansko lepega, kar ti s svojo milino raztrga srce.”
IMG_5186
 IMG_5192
IMG_5191
IMG_5196
IMG_5198

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content