Razstava Likovne šole Škofijske klasične gimnazije

Konec šolskega leta v Kregarjevem atriju tradicionalno postavimo na ogled razstavo Likovne šole Škofijske klasične gimnazije, letos pa vas zaradi ukrepov v zvezi s koronavirusom vabimo, da si delček dijaške ustvarjalnosti ogledate v spletni predstavitvi.

Likovno šolo je v prvi polovici leta vodila študentka slikarstva in klasične filologije Sara Križaj, po novem letu pa se je iz Leipziga vrnila akad. slikarka Nika Zupančič, ki že šest let uspešno vodi likovno šolo in tako s svojo lastno ustvarjalnostjo kot s pedagoškim žarom navdušuje naše gimnazijce za likovno izražanje. K ogledu spletne razstave vas vabimo z besedami mentorice Sare Križaj:

Okolja, kjer se srečujemo, so se v zadnjem času hitro zamenjala, zdaj pa kraj našega srečanja menjamo tudi mi, v umu pa ohranjamo kamrico, kamor se neodvisno od okoliščin zatekamo in od koder vam sedaj na ogled postavljamo svoja dela. Z njimi smo poskušali gledati v globino in se prepoznavati v svojih neprepoznavnostih, pa naj bo to z ogljem, ki omogoča čudovit razpon črnin in zabrisov, z akrilom, s katerim se lahko učimo o barvni harmoniji ali komplementarnih barvnih parih, ali pa s pasteli, ki lovijo razmerje med prejšnjima dvema, hkrati pa vpeljujejo mehkobo in gostoto. Preizkušali smo se v tihožitjih, portretu in figuri, pogumnejši pa tudi v prostih kompozicijah. Pri tem smo se urili v opazovanju – v perspektivi, proporcih in kompoziciji. Rezultate torej razstavljamo sedaj tu in upamo, da se boste kot mi v ogledovanju zalotili razmišljujoče, v razmišljanju čudeče se in v čudenju kipeče v ljubezni.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content