Sklepni dogodek 21. dobrodelne akcije »Podarimo knjige«

24. maja je v Mestnem muzeju v Ljubljani potekal sklepni dogodek 21. dobrodelne akcije “Podarimo knjige”, ki poudarja dobrodelnost in čezmejno skrb za veselje do branja.

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, msgr. mag. Ivan Olip, sta sedmim neprofitnim, socialnim in dobrodelnim ustanovam v Sloveniji ter Večstopenjski šoli Pavel Petričič v Špetru (Italija) podarila knjige v skupni vrednosti 50.000 €. Akcija poteka že 21. leto in je usmerjena k spodbujanju branja knjig med tistimi, ki si knjig zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami.

V obliki bonov je bilo podarjenih preko 2.100 knjig slovenskih in avstrijskih avtoric in avtorjev.  Prejemniki žanrsko različnih knjižnih naslovov so organizacije dejavne na socialnem, kulturnem, izobraževalnem ali karitativnem področju v šolah, knjižnicah ali društvih, skratka tam, kjer bodo knjige brane. Donatorji želijo z darom krepiti veselje do branja, širiti obzorje in prejemnikom olepšati čas z brskanjem po zanimivih knjigah slovenskih in avstrijskih kakovostnih avtoric in avtorjev.

Avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer se je v svojem nagovoru zahvalila predstavnikom letos nagrajenih ustanov za njihovo neutrudno prizadevnost v korist ljudi, pa naj bo to v domovih za ostarele, v šolah, knjižnicah ali društvih, skratka tam, kjer bodo knjige brane. Zahvalila se je tudi sodelavkam in sodelavcem Mohorjeve družbe v Celovcu, ki že od leta 2002 strokovno vodijo ta projekt. Veleposlanica je v svojem nagovoru spomnila, da Avstrija in Slovenija letos praznujeta 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, in poudarila, da je »od takrat sodelovanje med državama na različnih ravneh postalo še tesnejše in na splošno odlično, o čemer priča tudi današnji dogodek«.

Predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu msgr. Olip se je v svojem nagovoru spomnil Prežihovega Voranca, ki je zapisal, da je Mohorjeva družba naučila naš narod brati, da ga je kulturno oblikovala in osveščala, ter prejemnikom zaželel obilo veselja pri prebiranju knjig.

Med prejemniki podarjenih knjig je tudi Zavod sv. Stanislava, v imenu katerega je bon prevzel direktor mag. Anton Česen.

Akcijo sta omogočila Republika Avstrija – Zvezno ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport na Dunaju, ki je tudi letos zagotovilo potrebna finančna sredstva, in Mohorjeva družba v Celovcu. V okviru projekta je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih preko 57.000 izvodov knjig.

Prireditev so glasbeno obogatile dijakinje Škofijske klasične gimnazije Elizabeta in Julija Tomac ter Eliška Škaler.

Fotografije: Tamino Petelinšek

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content