Škofijci zmagali na dijaškem tekmovanju Generacija €uro 2020

Banka Slovenije je danes, 10. junija 2020, razglasila letošnje zmagovalce tekmovanja Generacija €uro. Ponovno so zmagali naši dijaki, in sicer Katarina Božič (3. b), Neža Rifel (1. c), Aleks Kaapre Rehtijärvi (3. č) in Lenart Torkar (3. a), ki so pod mentorstvom dr. Tadeja Rifla sestavljali ekipo Ne!

Takole so o tekmovanju poročali na na spletni strani Banke Slovenije.

Svojo izkušnjo in potek dela pa so opisali tudi člani zmagovalne ekipe:

Smo ekipa štirih dijakov Škofijske klasične gimnazije, ki smo se odločili sodelovati na dijaškem tekmovanju Generacija €uro. Za ekipo smo si izbrali ime Ne!

Priprave na tekmovanje so se začele že konec prejšnjega leta, ko smo reševali spletni kviz. To je bil tudi 1. krog tekmovanja. Ker smo kviz rešili povsem pravilno, smo se uvrstili v naslednji krog. Tu pa je bilo potrebno malo več časa in zbranosti, saj smo morali sestaviti referat, v katerem smo podali sklep o denarni politiki, ki naj ga Svet ECB (Svet Evropske centralne banke) sprejme glede na razmere v gospodarstvu evrskega območja in raven inflacije. Referate smo morali oddati do konca meseca januarja. Komisija je pregledala referate in izbrala nekaj ekip, ki so se uvrstile v zadnji krog. V zadnjem krogu ekipa predstavi zaključke svojih referatov in odgovori na vprašanja komisije. Ker pa je sredi marca nastopila pandemija in z njo tudi karantena ter spremenjen način življenja, smo zadnji krog tekmovanja morali izpeljati drugače. Na Banki Slovenije so se odločili, da naj ekipe na kakršenkoli način predstavijo svoje referate. Ekipa lahko naredi ppt predstavitev, video, animacijo … Tu smo imeli roke povsem proste. Ocenjevala pa se bo izvirnost, aktualnost in vsebina referata.

Naša ekipa se je tega lotila na zelo zabaven in hudomušen način. Odločili smo se za video, ki bo malo drugačen. Hoteli smo prikazati kako »deluje« šolanje na daljavo, zato smo v naš video vpletli tudi motnje, ki nas ovirajo pri šolanju na daljavo. Referat smo predstavili na zelo zanimive načine. Uporabili smo animacijo, risanje, pisanje in še marsikaj. Pri nastanku videa smo bili polni nekih idej, kako bi bil lahko videti končni izdelek. Da pa bi vse te ideje tudi uresničili, smo se enkrat tedensko dobivali preko video klica. Izdelave videa smo se po nasvetu mentorja lotili postopno in korak za korakom, da ne bi česa spregledali ali izpustili. Na koncu se je ta taktika izkazala kot zelo dobra.

Naš trud se je zelo poplačal, saj smo komisijo tako dobro navdušili, da nas je izbrala za zmagovalce. Prepričali pa smo jih z inovativnim pristopom, predstavitvenimi veščinami ter strokovno podkrepljeno vsebino.

V imenu cele ekipe in mentorja, lahko trdim, da smo se pri izdelavi videa zelo veliko novega naučili, še posebej veliko pa smo se zabavali. Tako smo kljub šolanju na daljavo uspeli narediti super, zanimivo in zabavno video predstavitev.

Neža

 

Tekmovanje je bilo zelo zanimivo in zabavno. Sedaj vem veliko več kot sem pred tekmovanjem. Podatki in statistika so bili interesni za preučevanje in sedaj znam bolje evalvirati podatke, ki jih prejmem. Na koncu je bil ves vložen trud poplačan s to zmago in sem zelo zadovoljen z rezultatom.

Lenart

 

Zelo sem ponosen in hvaležen za priložnost za sodelovanje pri projektu Generacija €uro. S temami, ki smo jih obravnavali, sem se srečal prvič, področje, ki smo ga podrobneje obdelali, mi je odprlo nov pogled na delovanje EU s stališča financ in ekonomije. Pri pripravah na predstavitev smo se v skupini povezali in skupaj smo pripravili zares inovativno in zanimivo predstavitev. Zahvaljujem se predvsem mentorju dr. Tadeju Riflu, prav tako pa tudi drugim članom naše ekipe NE!

Aleks

 

Meni je tekmovanje Generacija €uro zelo razširilo pogled na delovanje ECB. Veliko novih stvari sem se naučila ter tudi nadgradila že poznana področja financ. Tekmovanje in delo z ekipo ter mentorjem prof. Riflom me je zelo navdušilo.

Katarina

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content