Sonce – oblakom navkljub (prvi šolski dan)

Novo šolsko leto je hodnike Zavoda sv. Stanislava po poletnem predahu spet napolnilo z vrvenjem, saj so se v igralnice in učilnice vrnili otroci, učenci in dijaki. Ob geslu leta “Mladost iz zrn sonca stkana” so bile številne uvodne misli namenjene prav soncu, pa ne toliko tistemu, ki smo ga v deževnem dnevu pogrešali na nebu, ampak predvsem soncu, ki daje življenje in omogoča rast tudi v prenesenem pomenu.

Dijaki, njihovi starši in profesorji so zjutraj pri sveti maši v šentviški cerkvi prosili za blagoslov v šolskem letu, v katerega so sicer prvi vstopili dijaki Jegličevega dijaškega doma, ki so v zavod prišli že v nedeljo zvečer.

Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je navzoče spodbudil k postavljanju visokih ciljev. Vsak je namreč sposoben preseči samega sebe – ne z lastnimi močmi, pač pa na skupni poti s profesorji, domačimi, prijatelji in Gospodom. Gospod nadškof je poudaril, da se ob soncu pojavijo tudi sence, česar pa se ne smemo bati, saj je to potrebno za rast. Sonce nam da moč, da smo priče Jezusa Kristusa, ki je prišel, da sence v vsakem od nas presije s svojo lučjo in jih objame z ljubeznijo.

Vsi skupaj v avli osnovne šole

Prvi septembrski delovni dan je poseben tudi zato, ker se v njem enkrat srečajo vse enote zavoda (vsaj tiste, ki delujejo dopoldan) – od vrtca do gimnazije. Tokratno srečanje je zaradi »obilnega blagoslova od zgoraj« potekalo v avli osnovne šole, kjer smo dvignili zastavi in zapeli slovensko ter evropsko himno. Zbrane sta pozdravila direktor Zavoda sv. Stanislava mag. Anton Česen in predsednik Dijaške skupnosti Škofijske klasične gimnazije Tomaž Žgur. Prvi je vsem zaželel poguma in vztrajnosti, drugi pa, da bi našli sebe in svoje mesto v tej veliki skupnosti.

Srečevanje v razrednih skupnostih

Za gimnazijce se je dan po sveti maši in kratkem skupnem programu nadaljeval po razredih. Dijaki prvih letnikov so se najprej zbrali v dvorani Matije Tomca, kjer so se prvič uradno srečali s svojimi novimi razredniki in sošolci. Maturante pa je v njihovih učilnicah obiskal gospod nadškof, ki jih je spodbudil, naj delajo za maturo, razmišljajo pa za življenje.

Prvič v osnovnošolskih klopeh

Sončen začetek tudi v vrtcu

Tudi v vrtcu je danes kljub dežju sijalo sonce – prepoznali smo ga na radoživih in veselih obrazih otrok ter veselem pričakovanju vseh, ki so danes prvič prestopili prag vrtca. Spoznavanje novih igralnic, novih igrač in novih prijateljev je spremljalo otroke našega vrtca na današnji praznični dan. Nismo se ustrašili dežnih kapljic, prav nasprotno, v dežnih plaščih in škornjih smo se skoraj vsi odpravili na sprehod v dežju ter uživali v skakanju po lužah. Pred tem pa smo se udeležili slavnostne otvoritve novega šolskega leta v avli osnovne šole. Najmlajši otroci pa smo ta dan preživeli v družbi svojih staršev in se skupaj z njimi pripravljali na naš veliki korak, samostojno bivanje v našem novem »domu«.

Prispevek o prvem šolskem dnevu na strani Vatican News

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content