Srebrna plaketa JSKD Heleni Fojkar Zupančič

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je dirigentko Heleno Fojkar Zupančič nagradil s srebrno plaketo, ki sodi med najvišja odličja tega sklada.

Sklad podeljuje priznanja posameznikom ali skupinam za izjemne dosežke pri ustvarjalnem, poustvarjalnem, raziskovalnem, publicističnem in organizacijskem delu, kulturni vzgoji in izobraževanju, razvijanju kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu in po svetu in pri ohranjanju nacionalne kulturne dediščine.

V obrazložitvi nagrade je zapisano, da je “Helena Fojkar Zupančič zborovska dirigentka, ki pri svojem delu, ne glede na to, ali dela s profesionalnimi glasbeniki ali amaterji, vedno stremi k doseganju perfekcije. V letih delovanja je do najvišjega nivoja popeljala tako mlade zborovske pevce kot tudi srednje in starejše generacije. S svojim pristopom je navdih in spodbuda vsem, ki imajo možnost sodelovati z njo. Plodovi njenega dela pa se ne kažejo le v izjemnih pevcih, ki jih vodi, temveč tudi v širjenju zborovske dediščine, saj z zbori spodbuja nastajanje novih skladb slovenskih skladateljev, ki so redno na sporedu na njenih koncertih. Z Zborom Svetega Nikolaja Litija, Dekliškim zborom sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Društvom Mens Sonora je izdala že več zgoščenk z raznovrstno zborovsko glasbo.
Z zbori nastopa tudi v zamejstvu, v zadnjih letih na Koroškem in Primorskem. V Pliberku je izvedla samostojna celovečerna koncerta tako z Zborom sv. Nikolaja kot tudi z Dekliškim zborom sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije. Z obema se redno predstavlja tudi na mednarodnih prireditvah in tekmovanjih, kjer dosegajo vidne uspehe.”
V zavodu vodi tudi več kot stočlanski (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.