Srečanja s Plečnikom

Ob zaključku Plečnikovega leta so nas mladi arhitekti, alumni Škofijske klasične gimnazije, navdušili z odlično izpeljanim dogodkom: fotografsko razstavo in okroglo mizo “Srečanja s Plečnikom”.

Sklepni dogodek jubilejnega Plečnikovega leta v našem zavodu je bil res nekaj posebnega: alumni Škofijske klasične gimnazije, arhitekti Klara Bohinc, Tadej Bolta, Jure Hrovat, Andraž Keršič, Uršula Novak, Janja Šušnjar, Tadej Urh in Matic Vrabič, so v torek, 20. decembra, ob 18. uri v sobi št. 7 Galerije Staneta Kregarja pripravili okroglo mizo Srečanja s Plečnikom, na kateri so nas navdušili ne le z odličnim poznavanjem tematike in strokovno poglobljenimi komentarji, temveč tudi s spretno vodenim pogovorom, v katerem so se zelo lepo prepletali in dopolnjevali njihovi pogledi na Plečnikovo arhitekturo in aktualnost le-te v sodobni družbi. Maturantka Maja Doljak, ki je izpostavila, da lahko dijakom “prav bivši škofijci s svojo širino in zgledom vlivajo pogum in zagon za prihajajoča pota”, je tudi strnila nekaj vtisov z okrogle mize v sledeči zapis:

V objemu slik Staneta Kregarja iz njegovega poznega obdobja smo se z osmimi alumni naše gimnazije srečali z ustvarjalnostjo slovitega arhitekta Jožeta Plečnika. 

Tekom strokovno sproščenega, dopolnjujočega in hkrati dinamičnega pogovora so se gostje dotaknili osrednjih tematik, ki tesno spremljajo arhitektov opus. Razmišljali so o brezčasni aktualnosti njegovega pečata v domačem mestu, njegovi doslednosti in razumevanju merila oziroma odnosa posameznika z arhitekturnim delom ter o njegovi vselej spretno premišljeni uporabi materiala. V dvojnosti svoje občutljivosti in hkratne radikalnosti je znal zavestno pretehtati in razsoditi o potencialnosti obstoječega, kar je kljub dodatnim modifikacijam vedno občutno izpostavil in poudaril. S svojim holističnim pristopom je v vsakršnem delu občutljivo zajel večplastnost tako funkcionalne kot tudi simbolne razsežnosti. 

Čeprav so mladi arhitekti mojstrov opus interpretirali z globokim strokovnim zanosom, smo okroglo mizo sklenili v strinjanju, da nam Plečnikova arhitektura prepušča lastno pot razumevanja in sobivanja v njeni veličini. 

Hvaležni in navdušeni poslušalci smo ob koncu izrazili upanje, da bomo v prihodnjem šolskem letu, ko bomo praznovali 30-letnico ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije, lahko še kdaj gostili naše alumne – na razstavi njihovih arhitekturnih del in morda še na kakšnem pogovornem večeru.

Pogovor so mladi arhitekti dopolnili z razstavo avtorskih fotografij Plečnikovih del in izborom citatov tako iz bogate Plečnikove misli kot iz strokovne literature; razstava je na ogled na hodniku v pritličju gimnazije – vabljeni k ogledu!

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content