Vaflji in krompirček ali ekskurzija v Bruselj

V nedeljo, 4. 3. 2018, so se naši dijaki odpravili v Bruselj. Ogledali so si nekatere institucije Evropske unije, obiskali mesto Brugge, se zapeljali do Severnega morja … Več o njihovi izkušnji, vtisih in doživetjih pa preberite v zapisu ene izmed udeleženk ekskurzije.

V nedeljo, 4. 3. 2018, smo se dijaki naše šole odpravili na pot proti Bruslju. Z nami je potoval tudi gospod Andrej Černigoj, ki je eden od svetovalcev evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Ker ima veliko izkušenj z vodenjem po Bruslju, brez njega naša ekskurzija ne bi bila enaka. Svetoval nam je in nam prijazno odgovarjal na vsa vprašanja, ki smo jih imeli.

Vožnja z avtobusom je trajala okrog 16 ur, a je z glasbo in dobro družbo precej hitro minila. Vsak udeleženec ekskurzije je tudi predstavil del Belgije oz. Bruslja, in sicer vse od geografije, zgodovine, znanih osebnosti pa do ustroja ustanov EU. Te predstavitve so nam vsekakor dale dober vsebinski vpogled v mesto oz. državo, ki smo jo šli obiskat. V ponedeljek zgodaj zjutraj smo prispeli do našega hotela. Ta nas je navdušil z lepimi in prostornimi sobami. Po krajšem postanku in zajtrku smo se odpravili do Evropske četrti, ki je vsekakor bila ena izmed ključnih točk našega obiska.

Najprej smo obiskali prav posebno obeležje z napisano slovensko himno v vseh jezikih Evropske unije. Pred njim smo tudi zapeli našo himno. Nato nas je nagovoril nekdanji dijak Jurij Mesec, ki je zaposlen na predstavništvu Republike Slovenije pri EU. Ker smo bili ravno pred stavbo Sveta EU, nam je naš vodič Andrej povedal še nekaj zanimivosti o njej in seveda o samem delovanju te institucije.

Sledil je obisk Evropske komisije. Po kratkem čakanju na dovoljenje za vstop smo se najprej kot mali otroci poslikali pred ozadjem, kjer pomembni predstavniki komisije dajejo uradne izjave. Vseskozi so nas skozi poslopje prijazno vodili člani kabineta naše komisarke gospe Violete Bulc. Pogledali smo si veliko dvorano, kjer so nam tudi odgovorili na vsa vprašanja o tem, kako dobiti pripravništvo, in na vsa ostala vprašanja, ki smo jih imeli v povezavi z njihovim delom.

Potem smo obiskali še Evropski parlament. Tam smo si najprej ogledali del, ki je namenjen vsem obiskovalcem, kasneje pa smo se odpravili še v notranje prostore. Najprej sta nas sprejela člana pisarne Franca Bogoviča, ki sta nam razložila, kako poteka njihovo vsakdanje delo v parlamentu. Gospod Bogovič nam je tudi nadvse prijazno plačal kosilo, ki je sledilo kasneje. Pred tem pa smo se spoznali še z Lojzetom Peterletom, ki je za nas pripravil precej motivacijski govor, ki nas je vse navdahnil. Spodbudil nas je predvsem k temu, da bi znali kot celotna generacija mladih zapeljati ladjo naše države v pravo smer, ki je doslej nekako nismo uspeli najti. Odgovoril je tudi na naša vprašanja. Za tem smo mu še pomagali izžrebati šolo, ki bo lahko naslednje leto obiskala Bruselj v organizaciji in pod pokroviteljstvom njegovega kabineta.

Sledilo je kosilo, nato pa še ogled Odbora regij, kjer smo prisluhnili kratkemu predavanju o tej najmanj poznani glavni instituciji EU (poleg komisije in parlamenta).

Po tem bolj uradnem delu smo si pogledali še dva interaktivna muzeja. Prvi je bil Hiša evropske zgodovine, ki nudi celoten pogled v razvoj evropskih članic in tudi vpogled v njihovo skupno zgodovino. Za ta muzej smo imeli kar nekaj časa, a si drznim trditi, da bi si ga vsak želel še več. Zatem smo odšli še v Parlamentarium, vendar smo tja na žalost prišli tik pred zaprtjem in nismo imeli ravno veliko časa za ogled muzeja. Kljub temu smo si uspeli pogledati zelo zanimiv interaktivni film.

Za konec uradnega programa smo se odpravili še do Atomiuma, ki je eden izmed simbolov Bruslja. Očaral nas je s svojo velikostjo. Zvečer se nas je večina odpravila na skupno večerjo v eno izmed pizzerij.

 

Torkovo dopoldne smo namenili obisku prelepega srednjeveškega mesta Brugge. To mesto ima kar nekaj angleškega pridiha in nam je bilo vsem zelo všeč. Atmosfera je bila veliko bolj domača, uživali pa smo tudi v vseh okusnih pralinejih iz njihovih čokoladnic. Tudi glavni trg se nam je zdel zelo lep zaradi svoje odprtosti. Za tem smo se odpravili še malo bolj proti severu, in sicer na obale Severnega morja. Večina se nas je odpravila na pot po dolgi peščeni obali, najbolj pogumni pa so si celo zmočili noge do kolen.

Popoldne pa smo izkoristili za ogled centra Bruslja. Tam smo pogledali glavni trg in pa zagotovo največjo (čeprav gre v resnici za majhen kip) znamenitost mesta, slavnega dečka, ki lula. Nekateri smo ta čas izkoristili tudi za uživanje v okušanju belgijskega krompirčka in njihovih slavnih vafljev. Za tem je sledil prosti čas za samostojne oglede in nakup spominčkov.

Zadnji dan smo si pred odhodom na pot v center mesta šli ogledat še Muzej kakava in čokolade, kjer smo uživali v raznovrstnih čokoladah in izvedeli tudi nekaj o izvoru in iznajdbi različnih čokolad. Za tem smo se odpravili proti Waterlooju. Kratek čas smo med drugim namenili tudi za nakup darila za našega ravnatelja.

V Ljubljano smo se vrnili malo zaspani v zgodnjih četrtkovih urah.

Katarina Brezovar

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content