Vzgojiteljici Lea in Brigita se z avtorsko pesmijo predstavljata na Ritmu srca

Njuna avtorska pesem je bila izbrana kot ena od šestih skladb, ki bodo predstavljene na Ritmu srca, festivalu sodobne krščanske glasbe, in sicer v četrtek, 25. maja.

1. Ali se lahko na kratko predstavita?

Lea: Zdravo, sem 23-letna Lea iz Motnika, vzgojiteljica predšolskih otrok. Kot pomočnica vzgojiteljice sem zaposlena v Vrtcu Dobrega pastirja, ki je del Zavoda sv. Stanislava. Sem precej ustvarjalna oseba, lahko bi rekli, da sem umetnica po duši. Že od malih nog me je zanimala glasba. V glasbeni šoli sem se učila igranje klavirja, samoiniciativno pa kitaro, flavto in ukulele. Poleg tega tudi rada pojem. Obožujem potovanja, zato si vsako leto zadam vsaj eno destinacijo, ki jo obiščem. V prostem času se ukvarjam s športom, npr. igram odbojko, košarko, hodim v gore, smučam … Ko dopušča čas, ustvarjam z različnimi materiali ali spečem kakšno pecivo.

Brigita: Živijo, sem Brigita, stara sem 26 let in prihajam iz Dola pri Ljubljani. Prav tako kot Lea sem del kolektiva v Vrtcu Dobrega pastirja. Kljub temu da je delo v vrtcu velikokrat zahtevno, me le-to zares veseli in osrečuje, je del mojega poslanstva. Sama bi se opisala kot aktivno, toplo in nasmejano osebo. Veliko mi pomenijo pristni medosebni stiki, sprehodi v naravi, ustvarjanje, sončni vzhodi, poslušanje glasbe in petje. Sem skavtska voditeljica, letos pa sem prvič izpolnila dolgoletno željo po delu na misijonu, odpravila sem se v Peru.

 

2. Kako dolgo se že ukvarjata z glasbo?

Lea: Že od prvega razreda naprej sem vpeta v različne prireditve. Predvsem v prvih štirih letih osnovne šole nas je učiteljica spodbujala k petju na različnih nastopih. Za igranje inštrumentov in prepevanje me je najbolj navdušil učitelj glasbe v osnovni šoli. Z veseljem sem obiskovala tudi pevski zbor in glasbeni krožek, ki ju je vodil. Kmalu sem začela hoditi na ure klavirja v glasbeno šolo in od takrat naprej moja ljubezen do glasbe vedno bolj raste.

Brigita: Glasba je vedno bila okrog mene. Kot majhna sem pela v župnijskem otroškem pevskem zboru, kasneje v mladinskem, potem pa še v vokalni skupini Anima, ki mi je »odprla« tudi vrata na festival Ritem srca.

 

3. Lea, je to tvoja prva skladba, si jih zapisala že več?

Kmalu po tem ko sem se naučila pisati, sem za rojstne dneve, predvsem svojim staršem, rada pisala pesmice. Včasih sem jo napisala tudi o kakšni živali, ki sem jo srečala na poti iz šole ali o nečem, kar mi je tisti trenutek »padlo na pamet«. Kolikor se spomnim, ni v tistem času minil tudi materinski dan brez tega, da mami napišem pesem. Zato lahko rečem, da pisala sem jih že, ampak je pesem »Kdo še veruje« tista prva prava pesem, ki sem jo zapisala. Približno šest let nazaj sem se preizkusila tudi v ustvarjanju melodije, ampak sem takrat ugotovila, da potrebujem še precej prakse.

 

4. Lea, kje si dobila idejo za novo pesem?

V življenju je prišlo obdobje, ko se mi je zdelo, da je vse postavljeno na glavo. Če je šla ena stvar narobe, je potem šlo še kaj drugega. Predvsem me je sesulo, ko sem prejela obvestilo, da nisem sprejeta na želeno fakulteto. Ker sem oseba, ki želi v vsem videti vsaj eno dobro stvar, sem si rekla, da je vse skupaj že za nekaj dobro. Vpisala sem se na izredni študij in oddala prijavo za prvo zaposlitev v Vrtcu Dobrega pastirja. Od prejete novice, da sem sprejeta na delovno mesto v vrtcu, se mi je vse obrnilo na bolje. Na vseh področjih sem začela rasti in prejemati različne dobre življenjske priložnosti. Možnost sodelovanja na Ritmu srca 2023 mi je dala še dodaten zagon, da pokažem svoje glasbeno znanje. Ko sem neko popoldne premišljevala, kakšno sporočilo želim preko pesmi dati ljudem, sem pomislila na to, da mi je pri uspešnosti zagotovo pomagala tudi vera in pomoč od zgoraj. Odločila sem se, da pesem napišem o tem, kako upaš na to, da ti bo Božja pomoč in vera pomagala pri iskanju nečesa novega in dobrega. Prepričana sem tudi, da če dovolj verjameš v njiju, te odpeljeta na pravo pot, na tisto, ki si jo tako zelo iskal.

 

5. Brigita, kako dolgo že poješ in v kakšnih zasedbah ti je najljubše peti?

Že od malega sem si rada prepevala, kot majhno me je obdajala glasba različnih zvrsti in jezikov, predvsem španska in angleška. Sčasoma sem s spodbudo domačih in nekakšnim notranjim hrepenenjem odkrila, da je to del mojega izraza, slavljenja, izražanja čustev.

 

6. Kdaj sta začeli sodelovati in na kakšen način sodelujeta? (se snemata, poslušata, komentirata …)

Lea: Bila sem na Ritmu srca 2022, kjer je Brigita že nastopala. Takrat sem sama pri sebi rekla: »Kaj pa, če rečem Brigiti, da se za naslednji Ritem srca prijaviva skupaj in spiševa avtorsko pesem?« Ker delava v istem vrtcu, sem ji med pavzo seveda to tudi predlagala. Takoj se je strinjala, zato sva si večkrat izmenjali ideje za pesmi, po tem pa je najino dogovarjanje za nekaj časa potihnilo. :/ Ker sva si obe res zelo želeli, da se vse to izpelje, sem neko popoldne vzela list papirja v roke, napisala besedilo pesmi in ga naslednji dan pokazala Brigiti. Spomnim se, da je precej navdušeno rekla nekaj v tem kontekstu: »Omg Lea, tole mor’va pa res pokazat na ritmu.« Pisala je glasbenemu producentu Damjanu Pančurju in najino sodelovanje se je začelo v polnem zagonu. Zdaj imava skupne vaje, se poslušava in se pohvaliva, če je potrebno tudi malo skritizirava. Vendar je vse dobronamerno. 😉

Brigita: Vem, da sem že nekaj let nazaj omenila Damjanu, da bi želela peti v duetu ali skupini. Pa se takrat nekako ni izšlo oz. nisem poznala kogarkoli, ki bi želel sodelovati. Zanimivo, da je čez nekaj let ta želja postala realnost. Hvaležna sem Lei za njen doprinos, motiviranost in svežino, ki jo prinaša. Pri ustvarjanju pesmi sva večkrat obiskali najinega producenta, kjer smo soustvarili pesem. Vadiva vsaka zase, pa seveda tudi skupaj, največkrat kar po službi v okolici vrtca.

 

7. Kako dolgo je nastajala pesem in kako dolgo sta se pripravljali na avdicijo?

Lea: Še sama nisem prepričana, kako mi je to uspelo, ampak sem prvotno besedilo spisala v manj kot uri. Očitno je tako, da ko imaš navdih, ga imaš in se besede kar same pišejo na papir. Nato smo ga skupaj z Damjanom malo preuredili zaradi usklajenosti z melodijo. Pesem je sicer nastajala približno tri mesece. Trajalo je približno mesec in pol od začetka ustvarjanja z Damjanom do avdicije. Nismo imeli veliko časa, vendar se je očitno ta čas, ki smo ga imeli na voljo, dobro obrestoval. 🙂

 

8. Sta pričakovali tako dober rezultat?

Lea: Ne bi rekla, da sva ga pričakovali, ampak bolj po tihem upali, da bova lahko pokazali svoj izdelek. Obe sva namreč že od začetka videli potencial v njej in sva na nastalo pesem zelo ponosni.

 

9. Zakaj sta se sploh udeležili avdicije?

Lea: Kot sem že omenila v prejšnjem odgovoru, sva v pesmi videli potencial. Želeli sva pokazati nekaj, kar na festivalu še ni bilo slišano, in nekaj, za kar lahko rečeva, da sva ponosni na to, kar sva ustvarili. Že v prejšnjem letu je Brigita doživela lepo izkušnjo ob pripravah na festival, nato pa še na nastopu na Ritmu srca. To vse je pritegnilo tudi mene in z željo po doživetju festivala skupaj sva oddali prijavnico za avdicijo.

Brigita: Rada sem del festivala, prav vsako leto je to poseben dogodek. Priprave, vaje, druženje. Na začetku je bilo res nekaj posebnega slišati svoj glas na radiu, sedaj sem se že kar malo navadila. Všeč mi je, da se skozi leta sama tudi osebnostno razvijam, čeprav je to dogodek, ki se zgodi enkrat letno, pa v meni tudi na duhovni ravni pusti pečat.

10. Kakšno glasbo sicer radi poslušata? Kakšna vama je najbolj všeč?

Lea: Priznam, da sem odprta prav za vsako zvrst glasbe. Kadarkoli ustvarjam ali nekaj počnem, si v ozadju vedno vrtim glasbo vseh možnih žanrov. Če bi izbirala med vsemi, bi najverjetneje izbrala indie rock, glasbo, ki jo igrajo OneRepublic, Coldplay ipd. Na mojem glasbenem seznamu prav tako ne manjkajo pesmi skupine Queen, ki so mi med ljubšimi.

Brigita: Rada poslušam različne zvrsti glasbe, največkrat ritmično-krščansko tujo in domačo. Moji najljubši glasbeniki in bendi so: Tenth Avanue North, Casting Crowns, Citizen Way, argentinska zasebna Athenas, skupina Svetnik. Po srcu sem country duša, zato so mi blizu glasbeniki: Faith Hill, Lady A, Maddie and Tea, ipd. Rada poslušam tudi slovenske glasbenike: Nino Pušlar, Evo Boto, Proper band, Zvezdoslede idr.

 

11. Kako se vajin hobi oz. veselje do glasbe odraža v vsakdanjem življenju oz. ali se odraža tudi na delovnem mestu vzgojiteljice?

Lea: Nikoli ne mine dan ne da bi poslušala priljubljene pesmi. Včasih doma sedem za klavir ali vzamem kitaro/ukulele in poskušam ustvariti nekaj novega. Povem lahko, da vsak dan pred spanjem poslušam pesmi, včasih le eno, da se umirim in zaspim brez težav. Očitno ima glasba name zelo močan in dober vpliv. Veselje do glasbe se zagotovo precej pokaže pri vsakodnevnem delu z otroki. V vrtcu imam skupino otrok, ki imajo zelo radi področje glasbe. Večkrat poprimejo za glasbene inštrumente, ki jih imajo na voljo v glasbenem kotičku. Takrat se jim tudi pridružim s kitaro in skupaj zapojemo eno ali več pesmic. Tudi med urejanjem v kopalnici ali garderobi pojemo različne otroške pesmice, med obroki in počitkom poslušamo klasično glasbo.

Brigita: Največkrat se to zgodi zelo spontano, večkrat si kaj zapojem, pa me otroci poslušajo ali vprašajo, kaj pojem, in se želijo naučiti besedilo. V našem vrtcu nasploh veliko pojemo, pred in po obrokih, v jutranjem krogu, na skupnih srečanjih, imamo veliko tovrstnih spodbud. Ugotovila sem, da je delo v našem vrtcu tudi dobra spodbuda za učenje igranja instrumenta. Počasi se učim igranja akordov na kitari, kar je bila moja dolgoletna želja.

 

12. Kaj vama pomeni glasba?

Lea: Menim, da me ne glede na zvrst glasba vedno spravi v boljše počutje. Skoznjo izražam samo sebe in največ mi pomeni to, da lahko svojo glasbo delim z drugimi. Ko poslušam glasbo, me včasih popelje v svet, kjer se umirim, sprostim in dejansko samo obstajam. Nevede mi pomaga priklicati lepe spomine na različne dogodke, ki se skrivajo nekje zadaj v spominu. V glasbi zelo uživam predvsem takrat, ko imam priložnost nastopati.

Brigita: Glasba je zame način izražanja, predvsem ker mi skozi besedila in slavljenje postaja Bog vedno bolj blizu. Večkrat se mi je že zgodilo, da mi je na misel prišel del besedila kakšne pesmi in se je zgodil »aha« moment. Hvaležna sem za svoje glasbene talente, sebe si ne predstavljam brez njih. Preprosto imam rada glasbo, ker lahko doda veliko lepega v naš vsakdan.

 

13. Imata kakšne plane za naprej?

Lea: Rada bi napisala še več besedil in prav tako tudi melodijo zanje. Moja večletna želja je, da bi ustvarila skupino, s katero bi pela na porokah, mogoče tudi na različnih praznovanjih. V splošnem sem prepričana v to, da se bom še naprej ukvarjala z glasbo in prepustila življenju, da me odpelje na pot, ki je zame najboljša in najlepša. 🙂

Brigita: Rada bi se tudi sama preizkusila v pisanju besedil. V prihodnjem letu pa si želim ustanoviti ali postati del kakšne slavilne glasbene zasedbe.

 

14. Nam želita sporočiti še kaj?

Lea: Upajte si verjeti in verovati, saj vas lahko to pripelje do uspeha v življenju, ki si ga nikoli niste mogli zamisliti. Prav tako si upajte sanjati, vendar ne pozabite sanj tudi uresničiti. Kjer so volja, vera in nekaj Božje pomoči, tam je tudi pot. Se vidimo in poslušamo na Ritmu srca 2023! 🙂

Brigita: Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila Damjanu Pančurju, mojemu producentu in enemu prvih, ki je v meni »videl« glasbeni potencial. Predvsem pa velika hvala tudi naši vrtčevski skupnosti. Neverjetno lepo je biti del takšne skupnosti, še sploh če takšna močna podpora obstaja na delovnem mestu. Hvala.

 

Hvala za pogovor in uspešno predstavitev pesmi na Ritmu srca vama želimo!

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content