Zavod z odprtimi vrati diha na svoj način

V soboto, 28. januarja, je v Zavodu sv. Stanislava potekal dan odprtih vrat. Vse enote zavoda so se predstavile na stojnicah, obiskovalci so se lahko udeležili predstavitve zavoda v celoti, lahko pa so se tudi sprehodili po gimnaziji, dijaškem in študentskem domu. Za obiskovalce brez dvoma najbolj zanimiva je bila možnost ogleda pouka in interesnih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji.

Dan odprtih vrat je letos že četrtič potekal pod geslom »Ker hočem dihati na svoj način!«, povzetim po pesmi Poseben človek sem nekdanje dijakinje Sare Hanuna, ki je leta 2010 prejela Župančičevo frulico, nagrado za najboljšo mlado pesnico. Prav to, kako zavod in vse njegove enote delujejo in dihajo na svoj način, smo želeli pokazati vsem obiskovalcem dneva odprtih vrat, ki se jih je zvrstilo kar dobrih 500, kar je primerljivo z udeležbo v preteklih letih.

In kako dihamo na svoj način?

V Zavodu sv. Stanislava si prizadevamo, da bi z vsemi vzgojnimi dejavnostmi v vseh enotah otrokom in mladostnikom, s katerimi se srečujemo, omogočali v polnosti razvijati njihove talente. Zavedamo se, da je obdobje iskanja svoje vloge v svetu zahtevno obdobje, zato želimo mladim nuditi oporo, da zadihajo na svoj način, da bodo resnično mogli rasti v skupnosti, živeti v polnosti in sooblikovati boljši svet. Preplet svobode in odgovornosti, ki ju poskušamo živeti in vzgajati v mladih, smo želeli prikazati tudi preko različnih aktivnosti, s katerimi se je zavod predstavil.

Obiskovalci so se lahko udeležili prvih treh skrajšanih ur pouka, ki so bile bolj ali manj podobne rednim uram, ki jih iz tedna v teden poslušajo dijaki Škofijske klasične gimnazije. Za boljšo in lažjo logistično organizacijo so bile za obisk pouka pripravljene vstopnice. Zanimivo je bilo videti, kako so bile nekatere ure »razprodane« že kmalu po tem, ko so se v resnici odprla vrata zavoda.

Zelo zanimivo pa je bilo tudi po odmoru, ko so se obiskovalci dneva odprtih vrat lahko udeležili ene izmed 17 različnih interesnih dejavnosti, ki potekajo na gimnaziji in so se predstavile v okviru programa. Od robotike ali programiranja do likovne šole ali grafičnega oblikovanja, pa od impro lige do plezanja in podjetništva. Obiskovalci so resnično lahko našli nekaj zase, kar so jasno izražali tudi zadovoljni in navdušeni obrazi otrok in njihovih staršev, ko so zapuščali prostore zavoda.

Če lahko rečemo, da so bile zgoraj opisane dejavnosti nekako ustaljene in tudi v večji meri pričakovane, pa je na obiskovalce brez dvoma močan vtis naredil nastop (Z)Mešanega zbora ŠKG, ki je skupaj z godalnim orkestrom pripravil koncert v odmoru. Nabito polna dvorana Matije Tomca je z velikim navdušenjem spremljala pester in barvit nastop, poln mladosti. V tem nastopu je tako gotovo prišlo do izraza, kako znamo dihati ne le na svoj način, ampak tudi skupaj. Poleg drugih predstavitev so si lahko obiskovalci v dvorani ogledali tudi najnovejši video, ki govori o spoznavanju raznih vrst umetnosti na Škofijski v aktualnem šolskem letu. V kolikor ste predstavitev zamudili, si lahko filmček ogledate tudi na povezavi.

Več kot 200 zaposlenih in okoli 1.500 otrok

Da je zavod zares velika in včasih kar nekoliko kompleksna institucija, pa je bilo lepo opaziti ob vsej pestrosti programa, ki se nikakor ni omejeval le na Škofijsko klasično gimnazijo. Obiskovalci so bili navdušeni nad pristnostjo dijakov in živahnim utripom v Jegličevem dijaškem domu, kjer so si prav tako lahko ogledali utrip življenja, se sprehodili po skupnih prostorih in si ogledali nekaj sob. V letošnjem letu je v dijaškem domu skoraj 240 dijakov, opažamo pa, da se iz leta v leto za bivanje v domu zanima in odloča vse več dijakov, ki ne hodijo na Škofijsko klasično gimnazijo.

Podobna je številka, ki predstavlja otroke, ki obiskujejo Glasbeno šolo v Zavodu sv. Stanislava. Marsikateremu udeležencu je bilo zelo lepo in prijetno, ko se je sprehodil mimo galerij, v katerih je potekal pouk.

Po zaključku programa se je nekaj obiskovalcev sprehodilo še po prostorih Študentskega doma Janeza Frančiška Gnidovca ter s tem sklenilo zelo lep in bogat dan odprtih vrat. Čeprav so se popoldne zaprla vrata za zadnjimi obiskovalci, pa Zavod sv. Stanislava želi ostati odprt – odprt za vso svežino učiteljev in učencev, profesorjev, dijakov, vzgojiteljev in tudi staršev, ki želimo in hočemo dihati na svoj način. Želi ostati odprt za vse, ki v njem preživljajo svoj čas, in vse, ki ga obiskujejo.

Hvala za obisk in vedno dobrodošli nazaj!

Naslednja priložnost za obisk Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma
bo že v petek, 10., in v soboto, 11. februarja, ko bosta potekala informativna dneva.

 

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content