Barviti odsevi časov in svetov, razstava Janka Orača

V okviru praznovanj ob godu zavodskega zavetnika sv. Stanislava in ob obletnici rojstva Staneta Kregarja je v novembru in decembru v Kregarjevem in Meršolovem atriju na ogled razstava Janka Orača.

Slikar in grafik Janko Orač je v svoji osebni in v umetniški biografiji zavezan dvema svetovoma. Prvi svet je povezan z življenjsko potjo – njegov mladostni kraj je Zibika na Kozjanskem, ki ga je zaznamoval zlasti z idiličnim gričevjem in slikovitima romarskima cerkvama na Tinskem, kraj zrele dobe pa je Novo mesto, kjer ga navdihuje skrivnostna reka Krka, objemajoča novomeško zgodovinsko jedro. Drugi svet pa je povezan z likovno potjo – zavezan je tako slikarstvu kot grafiki, ki ju je izmojstril na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani ter na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Dva Oračeva svetova, krajevno-biografski in likovno-zvrstni, sta ločena, a tudi sobivata in se na poseben način oplajata. Na razstavi v Kregarjevi galeriji je predstavljen izbor Oračevih likovnih del, ki zajemajo dosežke v slikarskem in v grafičnem polu njegovega ustvarjanja zadnjih let, hkrati pa najnovejša dela, ki na drugačen način povezujejo oba znana likovna principa. To so kolaži, ki so na aktualni razstavi prvič na ogled. Prostorska zasnova razstave v treh delih sledi trem sklopom na način, da so slikarska dela predstavljena v Kregarjevem atriju, grafična v Meršolovem atriju, v preddverju pa so na ogled slikarjevi kolaži.

Vabljeni k branju celotnega prispevka o Oračevem opusu, ki ga je pripravil umetnostni zgodovinar dr. Andrej Doblehar, in k poslušanju pogovora s slikarjem, ki ga je za oddajo Kulturni utrinki na Radio Ognjišče pripravil Jože Bartolj, ter k ogledu prispevka v Kulturi TV Slovenija.

Zgibanka o razstavi.

JANKO ORAČ, diplomirani slikar in univerzitetni specialist grafik je bil rojen 3. junija 1958 v Celju, otroštvo pa je preživel v Zibiki. Leta 1997 je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje, visoki strokovni šoli v Ljubljani, pri prof. Dušanu Kirbišu. Zaključil je podiplomski študij umetniške grafike ALU v Zagrebu pri prof. Nevenki Arbanas ter pridobil naziv univerzitetni specialist grafik. Najobsežnejše preglede svojega zdaj že štiridesetletnega ustvarjalnega dela je imel leta 1999 in 2008 v Galeriji Dolenjskega muzeja Novo mesto, leta 2002 v Galeriji sodobne umetnosti v Celju, leta 2011 v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec in leta 2018 pregledno razstavo grafik v Jakčevem domu Dolenjskega muzeja Novo mesto. Za svoja dela je prejel številna priznanja doma in tujini. Ustvarja v polju slikarstva, risbe, grafike in prostorskih postavitvah. Med letoma 2003 in 2016 je bil likovni urednik revije Rast, kjer je predstavljal številne likovne ustvarjalce z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Je avtor in ustanovitelj likovnih simpozijev Novomeški likovni dnevi, Zibika – Tinsko in Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi. Živi in ustvarja v Novem mestu in Zibiki. Je član DLUD in ZDSLU. Vrsto let se udeležuje slikarskih kolonij in simpozijev po Sloveniji in v tujini (Hrvaška, Poljska, Avstrija in Španija). V zadnjih letih je bil gost številnih grafičnih bienalov in trienalov v tujini (Split, Livno, Bitola, Varna) ter drugih mednarodnih razstav.

Doslej je izdal več grafičnih map: VEČNOST TRENUTKA (Josip Osti), 2003; REKA POETIČNIH PODOB (Ivan Gregorčič, Marjanca Kočevar, Milan Markelj), 2007; Grafična mapa EX LIBRIS, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, 2012; SVETLINE NAD MESTOM (Dragotin Kette, Miran Jarc, Severin Šali), 2015.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content