Dolomiti in Toskana Žive Agrež

Ob začetku novega koledarskega leta smo v Kregarjevem in Meršolovem atriju postavili na ogled razstavo Žive Agrež, in sicer slikarska cikla Dolomiti in Toskana.

Živa Agrež se vse od upokojitve leta 2004 dalje posveča slikanju in še posebej blizu so ji krajinski motivi, pravzaprav bi lahko dejali, da svoje doživljanje različnih pokrajin, ki jih rada obiskuje in raziskuje v različnih letnih časih in delih dneva, zapisuje v likovni govorici na slikarsko platno. Sama je dejala: »Ko slikam, poustvarjam svoje doživetje. Ustvarjanje je zame obsedenost z motivom, barvami, z vzdušjem, s svetlobo in seveda s predmetom mojega občudovanja.« Kljub temu da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od dokumentarne realnosti vedno znova oddaljijo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Na tokratni razstavi nam razkriva svoje vtise dveh italijanskih pokrajin: Dolomitov in Toskane.

Dijak 2. a Maks Lenart Černelč, ki tudi sam likovno ustvarja (v lanskem letu je pripravil razstavo digitalnih grafik), je ob pričujoči razstavi pripravil zanimiv intervju s slikarko Živo Agrež – vabljeni k branju njegovega prispevka na priloženi povezavi.

Cikel slik v mešani tehniki, kjer strukturo oblikuje z debelimi plastmi akrilnega kita pomešanega z lepilom in akrilno barvo, je poimenovala Dolomiti – mesto gradov, saj gorske skupine tu sestavljajo stolpom podobni vrhovi, ki jih povezujejo stene kot trdnjavsko obzidje. Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn je zapisala, da »dela v ciklu Dolomiti – mestu gradov odražajo veličastno resničnost gora, slikarkino občudovanje in spoštovanje ter  globoko čutenje njihove unikatnosti, in strast, s katero jih je ustvarila ter z njo prevzela tudi gledalca. Živa Agrež ne slika le motivov, objektov svojega ustvarjalnega fokusa, ampak vselej v podobe vkomponira tudi občutke. Naravo poustvarja ob nenehnem procesu ponotranjenja in iskanja izvirne, za slikarko značilne interpretativne poti. Njen pogled na Dolmite je poseben, predvsem pa oseben. Prežet je z energijo, z radostjo in s koncentracijo, s katero tehta in izbira prave poteze, ko hodi po poti osvajanja vrhov. Pri tem se vse bolj jasni dejstvo, da Živa Agrež resnično ne osvaja le gorske vrhove, ampak tudi tiste, ki njena dela dvigujejo na piedestal likovnega ustvarjanja.«

V Meršolovem atriju pa je predstavljen cikel Toskana, kjer se pred gledalci na platnih razprostira prepoznavna gričevnata toskanska pokrajina z značilnim rastjem in srednjeveško arhitekturo, ki je prežarjena s sončno svetlobo opoldanskega razkošja barv ali pa prepredena s podaljšanimi  sencami popoldneva.

Več o avtorici in različnih slikarskih ciklih lahko preberete na avtoričini spletni strani.

Razstava je na ogled do 9. februarja.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content