Spominska razstava Vinka Hlebša

Ob začetku novega koledarskega leta in ob 80. obletnici slikarjevega rojstva vabimo na ogled razstave “Med realnostjo in iluzijo” Vinka Hlebša.

“Rastlina je kot človeško življenje, ravno tako kot človek ne umre za vedno. V svoje slike sem ujel neko dogajanje življenja, tudi smrti. Brez smrti ni življenja.” (Vinko Hlebš)

V Kregarjevem in Meršolovem atriju je postavljena na ogled spominska razstava likovnih del, ki jih je Vinko Hlebš naslikal v zadnjih letih in so prvič postavljena na ogled. V več kot 50-letnem  slikarskem obdobju je Hlebš ustvaril obsežen slikarski opus, ki ga je likovna kritika povezala s t. i. fantastičnim realizmom, tematsko pa se navezuje predvsem na žanrske motive, krajine in tihožitja, med katerimi imajo osrednjo mesto rastlinski motivi; rastlino v svojem slikarskem svetu povzdigne na simbolno raven, da ponazori zaupanje v neuničljivost, večnost življenja, saj se – kot je nekoč ob Hlebševi razstavi zapisal dr. Cene Avguštin – »iz smrti zapisanega tkiva vedno izvije novo življenje; odpadli plodovi in semena v sebi skrivajo neuničljivo kal.« Rastlinski motivi so se pogosto prepletali s kozmičnimi elementi, v zadnjem ustvarjalnem obdobju pa so se na njegovih platnih vedno pogosteje pojavljali tudi minerali. Ddr. Damir Globočnik je zapisal, da je po tej plati “Hlebševo slikarstvo bistveno preseglo svojo časovno in prostorsko določenost. Simbolna pomenskost in svojevrstna duhovna angažiranost Vinku Hlebšu odmerjata posebno mesto v pregledih sodobnega slovenskega slikarstva zadnjega pol stoletja.”

Ob tej priložnosti je izšel tudi katalog razstave, ki so ga pripravile slikarjeve hčerke Marijana, Urška in Eva z družinami.

Razstavo smo odprli v torek, 17. januarja 2023, ob 18. uri v Kregarjevem atriju Galerije Staneta Kregarja. Nagovor s predstavitvijo slikarjevega življenja in njegovih del je pripravil umetnostni zgodovinar in likovni kritik ddr. Damir Globočnik, ki pa se žal ni mogel udeležiti odprtja, tako da je njegov nagovor prebral maturant ŠKG Gregor Debevec, razstavo pa je odprla pomočnica ravnatelja ŠKG prof. Lily Schweiger Kotar. Glasbeni program ob odprtju je tenkočutno izbrala sopranistka in profesorica Glasbene šole Matije Tomca Barbare Tišler ter ga z izjemno interpretacijo izvedla skupaj s svojimi nekdanjimi učenci solo petja: Lucijo Kovač, Rokom Kotarjem in Filipom Suhadolcem. Fotografije z odprtja je prispeval Anton Čebron. Prispevek o odprtju spominske razstave je pripravil tudi novinar Igor Kavčič za časopis Gorenjski glas. Novico o razstavi je posnela tudi ekipa TV Slovenija za kratko dnevno informativno oddajo Kultura (24. 1. 2023); novinarka Melita Meršol pa je objavila prispevek v časopisu Delo.

Razstava bo na ogled do 26. februarja 2023, ogledate pa si jo lahko vsak dan med 8. in 19. uro.

Vinko Hlebš je bil rojen leta 1943 v Tržiču, kjer je tudi celo življenje bival in ustvarjal. Izobraževal se je na likovnih tečajih pri akad. slikarju Milanu Batisti v Kranju, pri akad. slikarju Stanetu Kregarju in akad. slikarju ter likovnem teoretiku dr. Milanu Butini v Ljubljani. Samostojno je razstavljal od leta 1969 dalje. Pripravil je več kot 90 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 150 skupinskih razstavah. Bil je član Dunajskega društva prijateljev umetnosti in Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Kot prostovoljni učitelj je vodil likovno dejavnost v Varstveno delovnem centru Kranj, enota Tržič in v Domu Petra Uzarja v Tržiču. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim leta 1978 Kurnikovo plaketo (priznanje občine Tržič), leta 1985 Prešernovo nagrado Gorenjske, leta 1991 plaketo mesta Tržič za likovno dejavnost, leta 2017 priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih Andragoškega centra Slovenije. Leta 2018 je postal častni občan občine Tržič.
Umrl je 2. julija 2022 za posledicami tragične prometne nesreče, v kateri je izgubila življenje tudi umetnikova soproga Francka Hlebš.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content