Kam naprej?

Si devetošolka ali devetošolec? Se ti porajajo vprašanja, kam naprej? Razmišljaš o vpisu na Škofijsko klasično gimnazijo, vendar bi se rad/-a prepričal/-a, da je ŠKG prava izbira zate? Če je odgovor da, potem si na pravem mestu. V nadaljevanju boš izvedel/-a nekaj več o gimnaziji, dobil/-a boš odgovor na vprašanje, zakaj na Škofijsko, kaj počnejo »škofijke« in »škofijci« in kateri so pomembni datumi za vpis, ki jih ne smeš zamuditi.

Za začetek nekaj številk …

 • Število dijakov, vpisanih v vse štiri letnike639
 • Lansko povprečje na maturi: 22,35
 • Točkovna omejitev vpisa v lanskem letu: 158/175
 • Število dijakov, ki jih bo šola lahko sprejela prihodnje šolsko leto: 168 (en oddelek več kot pretekla tri leta)

 

Zakaj je škofijska dobra izbira?

 • Ker se vsi dijaki in dijakinje učijo latinsko, jezikovni sladokusci pa lahko izberejo tudi staro grščino. Tudi če te bolj zanimajo naravoslovni ali tehnični predmeti, boš s klasično izobrazbo dobil/-a širino, ki ti bo pomagala pri razumevanju stroke. Svet antike pa boš lahko na ustvarjalen, zabaven in družaben način spoznaval/-a tudi na antičnih dnevih.
 • Ker izbiraš med različnimi sodobnimi jeziki, poleg angleščine se tako lahko učiš tudi nemški, francoski, španski ali ruski jezik.
 • Ker je pouk naravoslovja izredno bogato zastavljen, enako obsežen kot na drugih gimnazijah in podprt z eksperimenti. Vsebine družboslovja, naravoslovja in humanizma so tako enako zastopane. Razporejenost predmetov po posameznih letnikih si lahko ogledaš v predmetniku ŠKG.
 • Ker veliko potuješ, tako po Sloveniji kot v tujini. V prvem letniku si z razredom ogledate Trst in Oglej, v 2. letniku sledi Dunaj in ogled operne predstave, dijaki 3. letnika pa se odpravijo v državo, katere jezik se učijo. Francoski oddelek odpotuje v Pariz, grški se greje v Grčiji, špansko govoreči obiščejo Španijo, nemški razredi pa spoznavajo lepote Nemčije, Avstrije, Švice in Liechtensteina. V 4. letniku se celotna generacija maturantov odpravi za en teden v Rim. Poleg tujine dijaki na ekskurzijah spoznavajo tudi različne pokrajine in predele Slovenije, med počitnicami pa so jim na voljo različni tabori po Sloveniji in v tujini: latinsko-arheološki, potepuško-duhovni, filozofski in delovno-prijateljski tabor v Bosni in Hercegovini. P.S. Torej, pozor. Pomembno je, kateri drugi tuji jezik boš izbral/-a, ker je s tem povezana tudi ekskurzija v 3. letniku. (:
 • Ker se na šoli izvajajo različne vrste mednarodnih dejavnosti, od mednarodnih dijaških izmenjav, Erasmus+ projektov, mednarodnih športnih srečanj in tekmovanj, do pevskih gostovanj, obiskov tujih pevskih zborov ipd. V letošnjem šolskem letu je med drugim potekala tudi izmenjava z Japonsko.
 • Ker je športno dogajanje zares pestro in bogato. Na šoli deluje veliko krožkov kolektivnih športov, krožek športnega plezanja, poleg tega sodelujemo in tekmujemo v različnih športih. Imamo veliko prenovljeno telovadnico s plezalno steno, manjšo gimnastično telovadnico z manjšo plezalno steno, sobo za fitnes in zunanje nogometno igrišče s tekaško stezo. Skratka, za ljubitelje športa je poskrbljeno.
 • Ker boš pri veri in kulturi lahko spoznaval/-a in se pogovarjal/-a o različnih verskih, družbenih, bivanjskih, filozofskih, kulturnih, življenjskih idr. vprašanjih. S predmetom pa so povezane tudi vsakoletne razredne duhovne obnove, ki dijake spodbujajo k osebni in duhovni rasti in prispevajo k temu, da se razred še bolj poveže in začuti.
 • Ker je življenje na Škofijski prežeto z glasbo in umetnostjo. Prepeval/-a boš lahko v pevskih zborih, sodeloval/-a v šolskem godalnem orkestru in svojo ustvarjalnost razvijal/-a na literarnem (sodelovanje pri literarnem glasilu Domače vaje, časopisu Kažipot in razrednih stenskih časopisih), likovnem (likovna šola, krožek grafičnega oblikovanja) ali dramskem področju.
 • Ker boš, če prihajaš iz bolj oddaljenih krajev, lahko bival/-a v Jegličevem dijaškem domu in se kar v copatih sprehodil/-a v šolo.
 • Ker šola poleg kvalitetnega pouka, katerega rezultat so odlični uspehi na maturi, nudi še veliko priložnosti za razvijanje sposobnosti, talentov in socialnih veščin v okviru projektnih in raziskovalnih nalog, projektnih dni (antični dnevi, socialni praktikum, državljanska kultura in retorika), na različnih tekmovanjih in pri raznovrstnih interesnih dejavnostih.
 • Ker se boš lahko skupaj s sošolci veselil/-a ob miklavževanju, postavljanju razrednih jaslic in se zabaval/-a ter gradil/-a razredno skupnost pri pripravi točke za pevski ali dramski festival.
 • Ker si želiš pomagati bližnjemu in boš lahko dejavno sodeloval/-a s socialnimi ustanovami in prostovoljskimi organizacijami, kjer boš opravljal/-a socialni praktikum in prostovoljno delo.
 • Ker so nam pomembni dobri odnosi in vzdušje, medsebojno sodelovanje in odprta komunikacija.

Kaj pa tisti pomembni datumi za vpis?

Do 5. 4. 2018 Srednje šole sprejemajo prijave za vpis v šolsko leto 2017/18. Vsi, ki se nameravajo v šolskem letu 2017/18 vpisati v 1. letnik srednje šole, morajo izbrani šoli na predpisanem obrazcu oddati prijavo za vpis – obrazec Prijava za vpis v začetni letnik srednje šole, ki je na voljo na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – MIZŠ (Direktorat za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih → Srednješolsko izobraževanje → Vpis v srednje šole) ali jo kupite v knjigarni.
Do 25. 4. 2018 Morebitni prenosi prijav za vpis na drugo srednjo šolo. Po tem roku prijav ne bo mogoče prenašati brez upravičenih razlogov, dokler postopek za vpis kandidatov na šolah, kjer bo vpis omejen, ne bo končan, tj. do konca junija 2017.
Do 30. 5. 2018 Javna objava omejitev vpisa in sprememb obsega razpisa za vpis v srednje šole (na spletnih straneh MIZŠ).
Do 31. 5. 2018 Javna objava številčnega stanja prijav za vpis (na spletnih straneh MIZŠ). Informacije o številu prijavljenih lahko dobite tudi pri šolski svetovalni delavki.
Do 6. 6. 2018 Srednje šole pisno obvestijo kandidate o stanju prijav, morebitni omejitvi vpisa in o poteku vpisa.
Od 19. 6. do 22. 6. 2018 Vpis oz. prinašanje dokumentov za izvedbo izbirnega postopka, v primeru omejitve vpisa.
Do 22. 6. 2018 Javna objava spodnjih mej 1. kroga izbirnega postopka na spletnih straneh MIZŠ-ja.

POMEMBNO: Škofijska klasična gimnazija sodeluje v drugem krogu vpisa le v primeru, da v prvem krogu ne zapolni vseh prostih mest. To pomeni, da v primeru omejitve vpisa sprejmemo le tiste kandidate, ki so se k nam vpisali v prvem krogu prijavnega postopka (do 5. aprila oz. 25. aprila 2018), če pa omejitve vpisa ni, sprejemamo kandidate do zapolnitve prostih mest.

Želel/a bi izvedeti še več. Kje naj iščem?

Utrip življenja na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu lahko začutiš v tem filmčku, lahko pa se sprehodiš tudi po spletni galeriji gimnazije ali dijaškega doma.

Podrobnejšo predstavitev šole, bogatega šolskega in obšolskega dogajanja ter več informacij o vpisu najdeš tukaj, pod desnim zavihkom ‘Razmišljaš o vpisu’. Tu boš resnično lahko izvedel/-a vse, kar želiš in moraš vedeti o vpisu.

Vabljen/-a tudi, da prelistaš knjižico, ki predstavlja šolo in življenje na njej in odgovarja na vsa najpogostejša vprašanja.

Za morebitna dodatna vprašanja ti je na voljo šolska svetovalna delavka Andreja Gimpelj Kovačič ([email protected]; tel: 01/58-22-210). Po predhodnem dogovoru se lahko z njo tudi osebno srečaš.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content