Dan v oblačilih iz druge roke

Na letošnji 23. april – datum med dnevom Zemlje in obletnico zrušenja stavbe tekstilne tovarne Rana Plaza v Bangladešu – je bil organiziran prvi “dan v rabljenih oblačilih”.

Na svetu vsako leto izdelamo približno 150 milijard kosov oblačil in z njimi ustvarimo 93 milijonov ton odpadkov. Oblačila so vedno cenejša, zato jih kupujemo vedno več, v zadnjih 20 letih se je naša potrošnja oblačil povečala za kar 400 %. Raziskave kažejo, da vedno več kupljenih oblačil sploh nikoli ne oblečemo ali jih oblečemo le enkrat. Sodeč po raziskavah v Veliki Britaniji v to kategorijo spada kar 42 % kupljenih oblačil. Če bi podaljšali življenjsko dobo našim oblačilom za samo 3 mesece, bi naš ogljični, vodni in odpadkovni odtis zmanjšali za 5 do 10 %. V Sloveniji v primerjavi z nakupom novih oblačil kupimo samo 0,62 % rabljenih oblačil, le 0,12 % pa si jih izposodimo.
Otroci so velikokrat oblečeni v oblačila iz druge roke, saj tako veliko privarčujemo. Če se jim pridružimo tudi odrasli, pa ZMAGAMO kar trikrat – privarčujemo, planeta ne onesnažujemo z nepotrebnimi odpadki in odplakami, ki nastanejo pri izdelavi oblačil.
Akciji smo se pridružili tudi učenci in učitelji Osnovne šole Alojzija Šuštarja. V prihodnje se nam pridružite tudi vi!

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content