10. dan (27. 2.): Navdušujoč nastop med zborovsko elito

Glavni povod za turnejo Dekliškega zbora sv. Stanislava je bilo povabilo na konferenco ACDA, na kateri so naše pevke že s svojim prvim nastopom očarale občinstvo.

V pričakovanju najpomembnejšega koncerta na naši turneji smo dobro zajtrkovale in se pred vajo skupaj odpravile na kratek sprehod v ledeno mrzlo jutro. V miru in zavedanju, da smo dobro pripravljene, smo zbrano poslušale Heleno in popravljale še zadnje detajle koreografije. Hvaležne smo, da je z nami na turneji tudi dr. Nina Zupančič Križnar, ki nam pomaga, da kljub napornemu urniku ostajamo zdrave in polne energije. Popoldan se je prevesil v večer. Točno ob 19.30 nas je pred hotelom čakal šolski avtobus in nas odpeljal v Muriel Kauffman Theatre. Pred vhodom so bili parkirani prestižni avtobusi nastopajočih zborov iz Južne Koreje, Nairobija, zbora US Air Force Singing Sergeants in drugih, ki so bili izbrani, da zapojejo na nocojšnjih koncertih. Naš preprost šolski avtobus je bil med njimi res atrakcija, še posebej, ko smo z njega začele izstopati v koncertnih oblekah. Pred vstopom v sobo za ogrevanje nas je pričakal glavni direktor ACDA, g. Tim Sharp. Prisrčno nas je pozdravil ter povedal, da se nas je odločil povabiti takoj po nepozabnem nastopu na Svetovnem zborovskem simpoziju pred dvema letoma v Barceloni in se zelo razveselil, ko je Helena povabilo sprejela. Zaželel nam je, da bi se na odru odlično počutile, saj tako pozorne, zahtevne in hvaležne publike, kot jo bomo imele nocoj in jutri, ne bomo imele nikoli več. Mimo je prišel tudi v zborovskem svetu izjemno spoštovan dirigent in cenjen predavatelj dr. Andre J. Thomas. Razveselil se je srečanja s Heleno, saj se dobro spominja bivanja v Sloveniji, seminarja, ki ga je vodil in koncertov z Zborom sv. Nikolaja.
Za pomoč smo prosile še sv. Stanislava in sv. Cecilijo ter odšle na oder. Naš nastop na ACDA se je začel s Heleninim solom Bog daj, Bog daj in našim radostnim petjem, ko smo prihajale skozi dvorano med poslušalci na oder. Močan aplavz in vzkliki navdušenja so nas presenetili, saj takšnega odziva že po prvi odpeti pesmi res nismo pričakovale. Na odru se nam je pridružil Primož. Ob njegovi spremljavi smo se predale Heleninim rokam in mednarodni publiki predstavile skladbo Josipa Ipavca. Naslov je vsekakor primeren za tukajšnje vremenske razmere, zapele smo “Zimsko“. Sledila je skladba našega prof. Močnika “Jerusalem“,  pri kateri Helena vedno povabi publiko, da zaključek zapoje z nami. Občutek, ko stojiš na odru in se iz dvorane sliši mogočno petje glasbenikov z vsega sveta, je zagotovo veličasten, stoječe ovacije na koncu pa nepozabne. Skladba “Noviori ani” z zelo efektno koreografijo je poslušalce znova dvignila na noge, prav tako “Butterfly” in zadnja “Tam na Solbici“. Stoječemu aplavzu kar ni bilo konca, Helena nas je še vedno poklanjala, ko je bil zbor iz Južne Koreje v zaodrju že pripravljen, da nastopi za nami. Brezmejno srečne, da smo uspele vse, kar smo dolgo vadile, tudi tako popolno predstaviti, se veselimo še enega jutrišnjega koncerta na ACDA.

Fotografije (razen zadnjih štirih): Janez Eržen

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content