Izmenjevalnica oblačil Vintageattic

V okviru skupinske projektne naloge v 3. letniku smo se odločili organizirati gimnazijsko izmenjevalnico oblačil iz druge roke. Spodbuda in ideja za organizacijo je izvirala iz našega spoznanja o škodljivosti in dolgotrajnih učinkih masovne tekstilne industrije na naš planet.

V današnjem času se nadvse hitra produkcija oblačil povečuje in tedenska menjava kolekcij na policah tekstilnih trgovin postaja stalnica zaradi cenovne ugodnosti. Za njo stoji veriga izkoriščanja planeta s porabo ogromnih količin vode in nastalimi odpadki kot tudi krivično ravnanje z delavci med proizvodnjo. Kot nasprotovanje temu procesu se uveljavlja vse več alternativ, med katerimi je v porastu tudi trg oblačil iz druge roke. Prav prodaja že nošenih oblačil se je izkazala za najbolj dostopno širši množici in zdela se nam je izvedljiva tudi v krogu dijakov in zaposlenih na naši gimnaziji.

Da smo dogodek lahko izvedli, smo v tednu od 13. do 17. decembra 2021 zbirali oblačila za vse starosti, ki so bila v stanju, primernemu nošnji. Po tednu zbiranja oblačil med glavnim odmorom smo zbrali precejšnje število vreč in škatel polnih oblek za osrednji dogodek, ki je bil izveden v ponedeljek, 20. decembra 2021. V Platonovi votlini smo oblačila sprva pregledali in zavrgli morebitne neprimerne kose, nato pa smo jih razdelili glede na vrsto. Plašče, suknjiče, srajce in obleke smo izobesili, preostale kose pa razporedili po manjših policah. Ves čas smo na odprtje dogodka spominjali preko Instagram profila in letakov, polepljenih po šoli. Dogodek smo pričeli po pouku in na ogled se je zvrstilo kar precej dijakov. Do 18. ure je bilo obiskovalcev vse manj in kljub zadovoljivemu obisku nam je ostala precejšnja količina oblačil. Posledično smo se odločili dogodek podaljšati na popoldne naslednjega dne in obisk omogočili še ostalim zainteresiranim dijakom in zaposlenim. Prostovoljne prispevke smo darovali v sklopu letošnje adventne akcije.

Ob koncu dogodka smo hvaležni dijakom in profesorjem za zavzet odziv pri zbiranju in podpori dogodka. Zdi se nam pomembno, da predstavljamo in uvajamo alternative, ki bi vsaj do neke mere lahko ublažile negativne posledice tekstilne industrije. Prav tako pa je izmenjevalnica poglobila vez med zaposlenimi in dijaki na novi ravni. Po prvem vtisu torej menimo, da bi tovrstni dogodki lahko postali gimnazijska stalnica in še naprej povezovali širši krog obiskovalcev zavoda.

Maja Doljak, 3. b

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content