Razstava alumnov ob 30-letnici ŠKG

V okviru praznovanj ob godu sv. Stanislava in ob 30-letnici ponovne ustanovitve zavoda je na ogled razstava alumnov Škofijske klasične gimnazije.

V letošnjem šolskem letu praznujemo 30-letnico ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije, zato smo povabili alumne, ki ustvarjajo na različnih področjih, povezanih z likovno ustvarjalnostjo, k oblikovanju razstave v jubilejnem letu. Zaradi raznolikih področij in velikega števila ustvarjalcev bomo razstavo postavili v dveh terminih: prvi del bo na ogled v okviru praznovanj ob godu sv. Stanislava, drugi del pa v maju.

Na prvi razstavi, ki bo na ogled od 13. novembra do konca decembra, se predstavljajo arhitekti in oblikovalci. V Kregarjevem atriju je na ogled razstava alumnov arhitektov, na kateri se z izbranimi projekti predstavlja devet arhitektov: Klara Bohinc, Tadej Bolta, Jure Hrovat, Andraž Keršič, Vid Kurinčič, Uršula Novak, Janja Šušnjar, Tadej Urh in Matic Vrabič. Sodelujoči razstavljavci, čeprav različnih generacij in raznoterih ustvarjalnih projektov ter arhitekturnih praks, so se za razstavo uskladili oz. uglasili v enovit in celovit način predstavitve – razstava tako deluje kot zanimiv konstruktiven dialog med posameznimi ustvarjalci in njihovimi deli. Luka Jerman, alumen ŠKG, arhitekt in publicist, je o razstavi zapisal: “Pričujoča razstava alumnov Škofijske klasične gimnazije prinaša svež izbor realizacij pretežno mlajše generacije slovenskih arhitektk in arhitektov. Vsa predstavljena dela so bila objavljena v domačih arhitekturnih medijih in bila deležna različnih priznanj, tudi najvišjih nacionalnih nagrad. Prav zato in zaradi tipološke raznovrstnosti del tako zasebnega kot javnega značaja razstava prinaša zanimiv presek aktualne arhitekturne misli in prakse na Slovenskem, ki je obenem – skozi fokus in senzibilnost projektov – tudi svojevrstno ogledalo prostora in časa, v katerem se nahajamo.”

V Meršolovem atriju so razstavo postavili alumni oblikovalci Urban Boštic, Žan Girandon, Pia Groleger in Nina Malovrh Omahen, ki je več let tudi vodila delavnice grafičnega oblikovanja za dijake ŠKG in marsikoga med njimi navdušila za študij oblikovanja – med drugimi tudi zgoraj navedene.

Razstavo je odprl direktor zavoda mag. Anton Česen v četrtek, 16. novembra, ob 18. uri; glasbeni program ob odprtju so oblikovali alumni gimnazije Neža Mavčič, Jana Poredoš, Ana Zajec in Jan Triler.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content