Razstava dijaka Maksa Lenarta Černelča

V okviru socialnega praktikuma za dijake 2. letnika smo v pritličju gimnazije postavili na ogled razstavo digitalnih grafik dijaka 2. a Maksa Lenarta Černelča.

Maks Lenart Černelč je dijak 2. a naše gimnazije, ki se zaradi koronavirusa še vedno šola na daljavo, a je kljub temu pri svojem šolskem delu zelo zavzet, občudovanja vredne so njegova motivacija za študij, vedoželjnost, s katero se loteva različnih predmetnih področij, in študijska naravnanost, ki ga vodi v poglabljanje gimnazijske učne snovi. Poleg šolskega dela je dejaven na številnih drugih področjih, več izjemno odmevnih projektov pa je do sedaj uresničil na likovnem in literarnem področju – nekaj smo jih predstavili že lansko leto na naši spletni strani.

Maksa njegova bolezen ne ovira, da se ne bi s svojo ustvarjalnostjo, razmišljanji in sodelovanjem v najrazličnejših projektih trudil za boljši svet. V letošnjem šolskem letu je tako pod mentorstvom prof. Tomaža Debevca pripravil odlično projektno nalogo: zbral, uredil, z avtorskimi grafikami oblikoval in izdal je knjižico Modrosti naših prednikov – zbrana sredstva od prodaje knjižice pa je namenili za pomoč žrtvam vojne v Ukrajini.

Maks se je tudi letos prijazno odzval povabilu, da bi v času socialnega praktikuma na gimnaziji predstavil del svoje bogate grafične ustvarjalnosti. Za tokratno razstavo je izbral nekaj več kot 30 digitalnih grafik, ki jih je ustvaril v zadnjih treh letih in preko katerih lahko spoznavamo tako njegov odnos do sveta in človeka oz. življenjskih vrednot kot tudi njegov domišljijski/fantazijski svet. Razstava digitalnih grafik je na ogled na hodniku v pritličju gimnazije od 19. aprila do 15. maja.

Maks upa, da bomo obiskovalci uživali v razstavi, jo sprejeli in začutili, da nas bodo njegova dela nagovorila, podala kakšno sporočilo ali vprašanje. O grafiki v naslovu članka “Sistem” je zapisal: “Sistem je grafika, ki opominja na globalni vzpon družbenih sistemov, ki postavljajo nadzor nad svobodo, družbo visoko nad posameznika, cenzuro nad izražanjem resnice. Je refleksija iz okolja. Posameznika želi opomniti, da se zave svoje moči, individualnosti in notranjega bogastva kljub navidezni zunanji uniformiranosti, kar na grafiki prikazuje bogat preplet računalniških fraktalov, ki so vključeni v motiv dveh stiliziranih geometrijskih torzov. Ta kalejdoskop neskončno se ponavljajočih barv in oblik s svojo igrivostjo izključuje malodušje, ki nas lahko zaobjame, in spomni na voljo in pogum, ki je potreben, da bi izpolnili hrepenenje po pravičnem in svobodnem življenju.”

Vabljeni tudi k branju dveh zanimivih intervjujev z njim “Najbolj me navdihuje čudežnost življenja” na portalu RTV Slovenija, v katerem je predstavil svoj pogled na ustvarjanje, in na spletni strani Aleteie v rubriki Navdihujoče zgodbe.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content