Daje sad ob svojem času

V sredo, 25. oktobra, smo v Zavodu sv. Stanislava obeležili 80. obletnico smrti ustanovitelja Antona Bonaventure Jegliča. V slovesnem večeru smo spoznali mnogo izjemnih dejanj, ki jih je storil, ter mnoge vrline, ki so ga odlikovale tako kot človeka kot tudi duhovnika.

Zavod je začel brez temeljev ali podpornikov, na zahtevni poti zidanja, zbiranja sredstev ter kadra se je moral znajti sam, a ga je vodila želja po oblikovanju ustanove, ki bi mladim omogočala šolanje v maternem jeziku ter jih vzgajala v katoliškem duhu. Njegova želja je bila dokončno izpolnjena ob pogledu na dijake, ki so opravljali prvo maturo v slovenskem jeziku. Vedel je, da to prebuja narodno zavest vseh dijakov in drugih, ki so se udejstvovali v zavodu.

Na začetku večera smo se vsi zbrali v zavodski cerkvi pri sveti maši, ki jo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Skozi celotno bogoslužje nas je vodilo vprašanje, kaj bi škof Jeglič rekel, če bi zavod videl v njegovi zdajšnji podobi. Nadškof Zore verjame, da je njegov duh tudi danes med nami ter z navdušenjem spremlja vse, kar se v zavodu dogaja. S petjem je mašo polepšal Mladinski mešani zbor Zavoda sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom dirigenta Damijana Močnika.

Po maši smo se odpravili proti dvorani Matije Tomca, kjer smo večer zaokrožili s prireditvijo, ki sta jo povezovala dijaka Jegličevega dijaškega doma Lucija Tomc in Max Davidovič. V programu so sodelovali dijaki Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja. V začetke Škofijske klasične gimnazije ter Jegličevega dijaškega doma nas je s svojimi spomini popeljala alumna 2. generacije ga. Helena Matičič Hostnik. Spomnila nas je, kako hvaležni moramo biti za »mehurček«, ki ga zavod predstavlja in smo v njem varni taki, kot smo. Eden od številnih poudarkov večera je bil pomen skupnosti, ki se je zelo lepo videla tudi v zaključni točki (Z)Mešanega zbora Škofijske klasične gimnazije. Po slovesnosti smo dijaki in zaposleni gostom postregli z domačim pecivom, ki smo ga sami pripravili za ta prazničen večer našega zavoda.

Maša Kralj in Karolina Marc, dijakinji

Tukaj si lahko preberete nagovor Helene Matičič Hostnik, nekdanje dijakinje Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma.

Vabljeni tudi k ogledu fotografij.

Save

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content