Dnevi evropske kulturne dediščine

Tudi letos bomo v različnih zavodskih enotah sodelovali pri oblikovanju DEKD, ki tokrat potekajo od 25. 9. do 9. 10. pod geslom “Dober tek!”.

V okviru teme Dober tek! želi Zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je v Sloveniji nosilec vseevropskega projekta Dnevi evropske kulturne dediščine, letos odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

V Zavodu sv. Stanislava bomo v okviru letošnjih DEKD pripravili razstavo različnih izdelkov, ki so jih naši otroci, učenci in dijaki skupaj s svojimi mentorji pripravili na to temo:

  • otroci v Vrtcu Dobrega pastirja so pod mentorstvom vzgojiteljice Petre Sojar oblikovali prepoznavne slovenske jedi in upodobili čebelnjak; več o živahnem utripu ob ustvarjanju tradicionalnih jedi pa v prispevku na spletni strani VDP;
  • učenci OŠ Alojzija Šuštarja so pod mentorstvom učiteljic Sare Drnovšek in Mojce Šiftar izdali kuharsko knjigo Šuštarske kuharije – za razstavo so izbrali nekaj fotografij in receptov, pripravili pa bodo tudi predstavitev v šolski knjižnici; uvodni recept v kuharici pa je seveda tradicionalna zavodska prežganka, ki je bila običajna jed v predvojnem zavodu in so jo nato tradicionalno postregli po ponovni ustanovitvi zavoda nekdanjim zavodarjem ob prazniku sv. Stanislava; več o nastajanju knjige lahko preberete v prispevku na osnovnošolski spletni strani; zbrali so tudi pesmi sedmošolcev, ki so kuharske recepte napisali kar v verzni obliki;
  • razstavili smo projektne naloge dijakov Škofijske klasične gimnazije na izbrano temo: zbirke receptov dobrot iz babičine kuhinje, tradicionalnih jedi z različnih koncev Slovenije, zdravilnih zelišč, predstavitve izdelave sira na tradicionalen način v Zgornjem Posočju itd.

Razstava je do konca oktobra na ogled v avli osnovne šole – prijazno vabljeni k ogledu.

S temo Dober tek! se ZVKDS pridružuje aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija si bo z nazivom prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji. Več v publikaciji Okusiti Slovenijo.

Sicer pa ste vabljeni, da se v času DEKD udeležite kakšnega dogodka – skupaj s tisoči zavzetih posameznikov in blizu petsto organizacijami je ZVKDS pripravili pester program več kot 350 dogodkov po vsej Sloveniji. Za rezervacijo obiska in dodatne informacije se obrnite na organizatorja prireditve. Program dogodkov in dejavnosti

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content