Komorni zbor Megaron

Dirigent: Damijan Močnik

SPLETNA STRAN ZBORA

Komorni zbor Megaron je bil ustanovljen oktobra leta 2003. V njem prepevajo večinoma alumni Škofijske klasične gimnazije in predstavlja vrh zborovske piramide v Zavodu sv. Stanislava. V dvajsetih letih delovanja se je KZ Megaron razvil v vrhunski zbor, ki je s številnimi koncerti po Sloveniji in gostovanji v Avstriji, Italiji, Španiji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, Slovaškem, Poljskem, Švedskem, ZDA in Kanadi postal priznan doma in v tujini. Zbor se odlikuje s prepoznavnim bogatim zvokom in vznemirljivih muzikalnih interpretacijah skladb različnih stilnih obdobij. 

Ponaša se z odličnimi uvrstitvami na državnih in mednarodnih tekmovanjih:
Leta 2005 je na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo in dobil posebno priznanje za najboljši zbor, ki je na tekmovanju prvič. Aprila 2010 je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru osvojil zlato plaketo, julija 2010 pa je na tekmovanju KATHAUMIXW v Powell Riverju (Kanada) osvojil 2. mesto v kategoriji mešanih zborov in zmagal v kategoriji ljudske glasbe. Leta 2012 je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru prejel zlato plaketo, postal najboljši mešani zbor, prejel posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja romantike in osvojil absolutno 1. mesto tekmovanja. Leta 2015 je osvojil 2. mesto na tekmovanju v Montreuxu in prejel posebno nagrado za izvedbo novitete Libera me Damijana Močnika, leta 2016 pa je na mednarodnem tekmovanju Vratislavia Sacra na Poljskem zmagal v kategoriji mešanih zborov in kategoriji ortodoksne glasbe ter osvojil tudi “Grand prix” tekmovanja. Leta 2017 je nastopil na mednarodnih tekmovanjih v Mariboru in Marktoberdorfu ter bil obakrat nagrajen za najboljšo izvedbo renesančne glasbe, leta 2018 pa je zbor osvojil 1. mesto med mešanimi zbori na mednarodnem tekmovanju Varsovia Cantat. Leta 2021 se je z 11. Mednarodnega festivala Marijinih zborovskih pesmi v poljski Čenstohovi vrnil z nagrado za 1. mesto, leta 2022 pa je na tekmovanju Naša pesem v Mariboru prejel zlato plaketo in priznanje za najboljšo izvedbo tuje skladbe, napisane od 20. stoletja dalje. Istega leta je bil zbor povabljen na Mednarodno tekmovanje komornih zborov Marktoberdorf, kjer je osvojil 2. nagrado tekmovanja, 1. mesto med mešanimi zbori, nagrado za najboljšo izvedbo renesančne skladbe in nagrado za najboljši program. Leta 2023 se je na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus – Maribor izkazal kot najboljši mešani zbor ter osvojil nagradi za skupno 3. mesto in najboljšo slovensko zasedbo. Novembra se je zbor udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja v Tolosi, s koncerti pa je navdušil tudi občinstvo na štirih koncertih v baskovskih mestih. 

KZ Megaron je sodeloval s številnimi pomembnimi orkestri (Münchenskimi simfoniki, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije, Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja) in dirigenti (Davidom de Villersom, Jacekom M. Blasczykom, Martino Batič, Enom Shaom, Valerijem Gergievim, Urošem Lajovicem, Jonathanom Nottom, Arijem Rasilainenom, Andreasom Speringom, Charlesom Dutoitom, Garyjem Gradnom, Roberto Abbado …) pri izvedbi vokalno-inštrumentalnih partitur: W. A. Mozart – Krönungsmesse, B. Britten – The World of The Spirit, G. Faure – Requiem, F. Poulenc – Stabat Mater, D. Močnik – Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem, G. Mahler – 8. simfonija (»Simfonija tisočev«), J. Brahms – Ein Deutsches Requiem, Gustav Mahler – 2. simfonija (»Vstajenje«), S. von Hausegger – Natursymphonie, L. van Beethoven – Simfonija št. 9, H. Berlioz – Faustovo pogubljenje, G. F. Händel – Mesija, G. Rossini – Stabat mater. 

Februarja 2012 je zbor projektno sodeloval z odličnim švedskim dirigentom Robertom Sundom in imel pod njegovim vodstvom dva odmevna koncerta. Ob 10-letnici delovanja je imel KZ Megaron jeseni 2013 desetdnevno koncertno turnejo po Kanadi in ZDA pod vodstvom Damijana Močnika in gostujoče dirigentke Martine Batič, jeseni 2016 enotedensko turnejo po Švedski s koncerti v Malmöju, Helsingborgu in Stockholmu, v letih 2019 in 2022 pa daljši turneji po ZDA. 

Julija 2021 je odmevno nastopil na Festivalu Europa Cantat v Ljubljani in mednarodni javnosti predstavil slovensko sakralno in romantično glasbo. K prepoznavnosti slovenske glasbe je zbor prispeval tudi z dvema zgoščenkama: Prišla je luč z božično glasbo slovenskih skladateljev in Ptičice pojo, na kateri so priredbe slovenskih ljudskih pesmi. 

V letu 2020 je zbor začel več letno sodelovanje z dirigentom Garyjem Gradnom, s katerim se je posvetil baročni glasbi Bacha in Händla. Za projekte izvajanja baročne glasbe je ustanovil projektni orkester z izvirnimi baročnimi inštrumenti »Megaron baroque orchestra«. Tako sta zbor in orkester, kot prva slovenska zasedba, leta 2022 izvedla Händlov oratorij Mesija z avtentičnimi baročnimi inštrumenti. Ob svoji dvajseti obletnici delovanja je aprila 2024 KZ Megaron, kot prvi slovenski zbor, izvedel celoten Koncert za zbor Alfreda Šnitkeja in z njim navdušil širšo javnost. 

 

N. Golovanov OTCHE NASH

G. F. Händel MESIJA

F. Kimovec: TI SAM, GOSPOD

D. Močnik: ZELENI POLOG/HOMMAGE A PAVLE MERKÙ

J. Elberdin: IZAR EDERRAK

Gunnar Hahn RONDO LAPPONICO

Emil Adamič KOLO

J. S. Bach KOMM, JESU, KOMM

H. David, B. Bacharach RAINDROPS KEEP FALLIN’ ON MY HEAD (prir. Anna Cederberg – Orreteg)

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content