Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

Dirigent: Damijan Močnik

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije

 

Mešani mladinski zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je bil ustanovljen z namenom, da se glasbeno in glasovno sposobnejši dijaki pevsko razvijajo ob zahtevnejšem zborovskem repertoarju. V njih praviloma sodelujejo dekleta in fantje od 2. do 4. letnika. V  zboru prepeva 42 dijakinj in dijakov, vsak izmed njih ima 10-minutni individualni pouk vokalne tehnike na teden. Z dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih in sodelovanjem pri večjih vokalno-inštrumentalnih projektih se zbora uvršča skupaj z Dekliškim zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije med najboljše srednješolske zbore v Sloveniji in tako že skoraj dve desetletji sooblikujeta vrhunsko slovensko zborovsko dogajanje. Vaje potekajo enkrat tedensko po tri šolske ure.

Zbor se poleg prvih mest in posebnih nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj, med katerimi je najbolj vidno 4. mesto z uglednega zborovskega tekmovanja v Marktoberdorfu (Nemčija), ponaša predvsem z rednim izvajanjem večjih vokalno inštrumentalnih del. Pri tem pogosto sodeluje s profesionalnimi orkestri. Tako je v preteklih letih izvedel: Missa Brevis in F Josepha Haydna, Missa Brevis in G ter Krönungsmesse W. A. Mozarta,  Messe in C L. van Beethovna, Vode novega neba D. Močnika in Slovenski božič M. Tomca. V sodelovanju s Komornim zborom Megaron je nastopil v abonmaju Simfoničnega orkestra Radia Slovenija pri izvedbah kantat The World of The Spirit Benjamina Brittna in Stabat Mater Francoisa Poulenca, ter pri prvi izvedbi kantate Karla Jenkinsa The Armed Man v Sloveniji.  Aprila 2011 je prav tako v abonmaju Simfonikov RTV Slovenija nastopil pri krstni izvedbi Pasijona po Janezu/ Passio Domini nostri Jesu Christi Damijana Močnika, julija istega leta pa tudi pri monumentalni izvedbi Osme simfonije G. Mahlerja, kjer je pod vodstvom dirigenta Valerija Gergijeva sodelovalo preko 1000 izvajalcev.

Poleg koncertiranja v Sloveniji je nastopal po Evropi, Kanadi in ZDA. Februarja 2011 je bil na koncertni turneji v Rimu, kjer je med drugim nastopil v programu festivala Millennium In Musica.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.