Študentski zbor sv. Stanislava

dirigentka: Meta Praček Prašnikar

Študentski zbor sv. Stanislava sestavljajo študentje in študentke, ki so po večini nekdanji dijaki Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Zbor deluje znotraj Kulturnega društva Mens sonora pod okriljem Zavoda sv. Stanislava. Z delovanjem je pričel v začetku leta 2015. Na prvi vaji je bilo 18 pevcev, danes pa ima zbor več kot 50 članov. Zbor se je že v samem začetku usmeril v ustvarjanje tematskih koncertov in nastopov. Najbolj odmevna so bila dela skupin The beatles, Abba in Pentatonix, katerim so pevci dodali tudi koreografijo. S svojimi nastopi je Študentski zbor sv. Stanislava del zavodske zborovske piramide in soustvarja bogato glasbeno dogajanje v Zavodu sv. Stanislava.

Vidnejši dosežki zbora so zlata priznanja na dveh mednarodnih tekmovanjih, in sicer: Young Bohemia v Pragi marca 2018 in na mednarodnem tekmovanju Zlatna Lipa v Tuhlju na Hrvaškem junija 2023. Zbor je novembra 2022 dosegel prvo mesto na tekmovanju Sozvočenja Osrednje Slovenije, decembra pa predstavljal svojo regijo na sklepnem koncertu v Slovenski filharmoniji. Novembra 2023 pa je prejel zlat priznanjem iz Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zasedb Osrednje Slovenije novembra 2023.

Od oktobra 2022 dalje Študentski pevski zbor sv. Stanislava vodi Meta Praček Prašnikar, s katero so pevci novembra 2022 zmagali na Sozvočenjih Osrednje Slovenije, decembra nastopili na sklepnem koncertu v Slovenski filharmoniji. Eno leto kasneje, novembra 2023, pa so na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb Osrednje Slovenije prejeli zlato priznanje.

Pevci študentskega zbora se poleg udeleževanja tekmovanj radi lotevajo različnih projektov. Vsako zimo sedaj že tradicionalno organizirajo Božično-novoletni koncert z drugimi študentskimi zbori, nekajkrat čez leto obiščejo različne župnije in sodelujejo pri s petjem pri sv. mašah. Letos so na primer obiskali domači kraj njihove zborovodkinje, kjer so bili deležni toplega sprejema domačinov. Za letni koncert pa pripravijo venček nekaj skladb, ki jim dodajo koreografijo. Pevce, poleg tega da radi skupaj pojejo, združuje tudi navdušenje nad ustvarjanjem memov, protizakonito lupljenje mandarin med vajo in pripovedovanje šal, med katerimi njihova najljubša ostaja: “Kateri je najljubši čaj njihove zborovodkinje? – Metin čaj.”

 

Pavle Merkù GRE ALBA ŠË ČEZ BUŽICO

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content