Študentski zbor sv. Stanislava

Študentski zbor sv. Stanislava sestavljajo študentje in študentke, ki so povečini nekdanji dijaki Škofijske klasične gimnazije. Zbor deluje znotraj Kulturnega društva Mens sonora pod okriljem Zavoda sv. Stanislava.

Z delovanjem je pričel v začetku leta 2015, ko so takratni nekdanji maturantje zaradi prelepih vtisov in spominov na petje v (Z)Mešanem zboru ŠKG dobili idejo, da ustanovijo zbor, ki bi pomenil nadaljevanje prejšnjega, dijaškega, zbora. Vodenje zbora je prevzel Erik Šmid, ki je bil takrat študent Akademije za glasbo, danes pa se uvršča v vrh slovenskih zborovodij.

Zbor se je že v samem začetku usmeril v ustvarjanje tematskih koncertov in nastopov (črnska duhovna glasba, božična glasba slovenskih skladateljev, filmska glasba, slovenske popevke v zborovskih preoblekah, muzikali …). S svojimi nastopi je del zavodske zborovske piramide in soustvarja bogato glasbeno dogajanje v Zavodu sv. Stanislava.

V teh letih je zbor s priložnostnimi nastopi obiskal kar nekaj krajev po Sloveniji, kjer je organiziral samostojne koncerte, gostoval na koncertih ostalih zborov, sodeloval pri svetih mašah v slovenskih župnijah, gostoval na najrazličnejših prireditvah župnij in društev ter se združil še z nekaterimi zbori in priredil skupne koncerte. Sodeloval je z naslednjimi zbori, glasbenimi zasedbami in glasbenimi ustvarjalci: (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, Komorni zbor KROG, Pevski zbor Cor, Pevski zbor Pegius, Ženski pevski zbor Carmen manet, Likokatice, APZ France Prešeren Kranj, Godba Domžale, Eva Černe, domžalski župnijski zbor Amen, Samo in Nastja Vovk, Trio adijo in drugi. V letu 2018 je zbor zapustil meje Slovenije in se odpravil na tekmovanje Young Bohemia Prague na Češko, kjer je osvojil zlato priznanje in zasedel 2. mesto.

V študijskem letu 2019/2020 je prišlo do menjave zborovodje, saj je Erik Šmid predal to vlogo Mariu Zrakiću. Pod taktirko novega zborovodje je zbor osvežil repertoar, ki še naprej ostaja zanimiv in raznolik.

Študentski zbor sv. Stanislava je dokaz, da lahko iz malega zares zraste veliko, če je želja dovolj močna. Na prvo vajo je namreč prišlo 8 pevcev, danes pa jih je vanj vključenih okoli 50. Nastal je iz preproste želje nekdanjih dijakov, a je hkrati potrdilo zavodski zborovski vzgoji in močan dokaz o tem, kako pomembno in nujno za izražanje ter izkušnjo sodelovanja postane zborovsko petje po štirih letih Škofijske klasične gimnazije, in sicer do te mere, da se popolnoma samostojno ustanovi nov zbor. Danes zbor sestavljajo pevci zadnjih sedmih generacij naše gimnazije.

Fotografiji: Fotostudio Majhenič

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content