Duhovna misel

12. nedelja med letom

Praznik rojstva Janeza Krstnika in konec šolskega leta. Hvala Bogu za vse trenutke, ki so nam bili podarjeni.

Nedeljska Božja beseda je spregovorila o tem, da je Bog vladar vsega – on je postavil meje zakonom narave in človeku podaril sposobnost, da jih odkriva ter gradi odnos s seboj, z bližnjimi in z Bogom. Naša/e ladja/e življenja – osebno in v skupnosti – plujejo preko različnih trenutkov. Včasih je bolj mirno, včasih razburkano in grozeče, včasih negotovo in strašljivo. Tudi brez viharjev in pretresov ne gre. Jezus je v našem življenju navzoč – v življenju naših skupnosti in njegove skupnosti Cerkve. Skozi 2000 let zgodovine Cerkve bi odkrili veliko trenutkov, ko je bilo kot z apostoli na razburkanem morju. Pa se je Jezus »zbudil«, umiril vihar in pomiril učence ter dal pogum.

In je navzoč v osebnem življenju krščenih. Včasih se nam morda zazdi, da ga ni, da spi. Neki duhovni pisatelj je zapisal, da smo morda mi dopustili, da Jezus spi. On je z nami, naš odnos pa ga ne predrami. Osebna molitev, rožni venec, evharistija, zakramenti, duhovno branje, spoznavanje svetnikov so poti, ki naše srce predramijo, da živi v odnosu z Jezusom, ki je potem tudi »buden«. Morda so prav poletni meseci priložnost, da obnovimo in osvežimo ta odnos.
Danes sem hvaležen vsem, ki ste na najrazličnejše načine prispevali, da je šolsko leto mirno potekalo in da smo pomagali otrokom, mladim in njihovim družinam pri osebni in skupni rasti. Naj vas dobri Bog blagoslavlja med zasluženim počitkom.

Tone Česen

Varnost in rešitev
Ti, Gospod, poznaš moje strahove.
Tudi učenci so mislili, da jih boš pustil potoniti.
Toda tvoja bližina jim je dala varnost in rešitev.
Jezus Kristus, tudi meni kličeš,
da naj vse svoje skrbi preložim nate.
S teboj se mi ni treba ničesar bati.
Ti boš rešil mene in vsa tvoja bitja.
Ti si z menoj.
Hvala, Gospod.
(Wolfgang Oberröder)

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content