Duhovna misel

3. postna nedelja

Za minulo nedeljo bi vam želel posredovati naslednjo duhovno spodbudo.

V evangeliju smo srečali Jezusa, ki iz templja izžene prodajalce volov, ovc in golobov. »Iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice.« (Jn 2,16) »Kdo mu daje to pravico, da On, ki nima nobene formalne avtoritete, pride v tempelj in ureja stvari?« To pomislijo Judje. Ampak na drugi strani pa Jezus s številnimi znamenji pokaže na Božjo avtoriteto, s katero nastopa. Če bi se držali le črk zakona, ne bi mogli ugotoviti, da je res Božji Sin. Od tu izhaja prva pomembna spodbuda za našo vero: Nujno je ohranjati poslušajoč odnos do Boga – poslušati s srcem. Presojati dogodke v luči Božjih znamenj.

Poleg tega se lahko vprašamo, kako to, da Jezus iz templja izžene prodajalce volov, ovc in golobov. Daritve so bile v Stari zavezi kljub vsemu zapovedane. Bog jih je predvidel kot prošnjo za odpuščanje grehov, kot zahvalo, kot dejanje očiščevanja … S tem ni nič narobe in drži. Ob tem pa sta pomembna dva poudarka:

1. Jezus postavo dejansko spremeni: Starozavezne daritve bo spremenil v novozavezne: On je Jagnje, ki je žrtvovano. On je novi tempelj, v katerega sprejema kristjane: On v nas in mi v Njem. Daritve se dogajajo v Svetem Duhu. Darovanje trpljenja, veselja, časa, napora, molitve …

2. Obstaja nevarnost trgovanja z Bogom. Zamislimo si naslednji problem: Storim greh (npr. laž). Za to je predpisana določena daritev (npr. golob). Grem v tempelj, goloba izročim duhovniku, on ga žrtvuje in jaz sem očiščen greha. Morda pomislim: ko se bom spet lagal, bom pa še enega goloba prinesel … Hinavski odnos … Podobno je s priprošnjo: Zaželim si uspeha pri kmetovanju. Bogu prinesem v daritev ovco in pričakujem (skoraj zahtevam), da to uresniči. Z Bogom trgujem.

Jezus torej izganja iz naših duš kupoprodajni odnos z Bogom. Namesto njega je iskren in oseben odnos. Ko se pogovarjam z ljudmi na župniji in z dijaki vidim, kako velik blagoslov je prav ta iskren in oseben odnos z Bogom in kako veliko lahko le-ta človeku da. Dal bi tri poudarke za vstop v tak odnos:

1. Zavedaj se, da je Bog navzoč. Bog je vse naredil in vse ohranja v bivanju, tudi mene in tebe je On hotel. Za vse ve, vse omogoča in vse gleda z ljubeznijo, ki je On sam. Zavedati se njegove navzočnosti in delovanja v življenju človeka umiri. Dá mu zagotovilo, da se nobeno skrivno dobro delo ne bo pozabilo. Hkrati tudi zagotavlja, da bo treba za vsako slabo delo, če ga je kdo videl ali ne, dati odgovor.

2. Komunikacija. V mislih imam to, da Boga poslušamo in z njim govorimo. Bog ni tiho. Govori nam v vesti. Ko smo na liniji dobrote in darovanja za druge, se v srce naseli drugačno vzdušje, kakor pa je, če smo zlobno nastrojeni. Pa tudi to imejmo v mislih: Boga kdaj tudi kaj naravnost vprašajmo. Odgovoril nam bo po občutku v naši vesti. Lahko tudi s kakšno besedo in mislijo, ki se v nas porodi. Lahko nam odgovori preko kakšnega znamenja. Posebej pa še preko premišljevanja Božje besede. Z naše strani komunikacija pomeni najprej zahvaljevanje, nato prošnje, kesanje, rožni venec, zakramenti, povezovanje pogovora z Bogom z življenjem.

3. Rast v svetosti. Bog lahko vstopi globlje v našo dušo, kadar mu prepustimo vodstvo v našem življenju – kot dejanje zaupanja. Vedno nas bo spodbujal in vodil k svetosti. Kaj to pomeni, nam odkrivajo evangeliji.

Ni potrebno, da smo že zelo daleč v svetosti, da bi okušali Božjo navzočnost in delovanje v življenju. Potrebna je iskrena želja.

Če kaj, bi vam rad iskreno zaželel, da bi imeli bogat in izpolnjujoč odnos s svojim Stvarnikom in Ženinom. Ker imamo Njega, imamo vse.

Gregor Bregar

  • GLASBENA ŠOLA MATIJE TOMCA
    [email protected]
    Tajništvo (9.00–14.00): (01) 58 22 241
    Zbornica: (01) 58 22 251
    Ravnatelj: (01) 58 22 207

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content