E+ izobraževanje kot priložnost za povezovanje med šolami

Med poletnimi počitnicami sem se v okviru Erasmus+ projekta Profesionalno osebje za uspešno šolo udeležil seminarja z naslovom In search of the Sunset: the Azores.

Z udeleženci iz desetih držav (Portugalska, Nizozemska, Estonija, Hrvaška, Švedska, Finska, Poljska, Nemčija, Bolgarija in Slovenija) smo spoznavali edinstveni geografski, kulturni, kulinarični, geološki in zgodovinski pogled na nastanek in razvoj vseh devetih otokov, ki spodajo v sklop Azorskih otokov. Pobližje smo spoznali tri otoke (Terceira, Faial in Pico), kjer smo se ob raziskovanju vulkanov spoznali z geološkim nastankom in vplivom vulkanskih izbruhov na življenje otoških prebivalcev, njihov način in obliko kmetovanja. Prav zaradi odmaknjenosti od stare celine so prebivalci težili k čim večji samooskrbi in čim manjši odvisnosti od matične domovine Portugalske. Prav zaradi tega so se prebivalci še nekaj desetletij nazaj ukvarjali s kitolovom, mi pa smo se o tem delu zgodovine seznanili med obiskom muzeja. Eden od vrhuncev seminarja je bila tudi plovba med otoki, kjer smo imeli možnost opazovati dva kita in skupino razposajenih delfinov.

Uporabna vrednost udeležbe na takih in podobnih seminarjih ni le v tem, da pridobivaš nova znanja, ampak tudi v tem, da spoznaš profesorje iz drugih evropskih držav ter se na ta način seznaniš z njihovo državo in šolskim sistemom. Sam na seminarju udeležence povabim na “Slovenski večer”, kjer jim ob slovenskih dobrotah, turističnih prospektih in videoposnetku o Sloveniji približam našo deželo, s tem pa se odpirajo tudi nove možnosti nadaljnjega sodelovanja in povezovanja med šolami in državami.

Milan Zeman, profesor matematike in informatike

azori2
azori
azores

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content