Slovenija je od leta 2004 del Evropske unije (EU), ki ni nekaj oddaljenega, ampak pomembno vpliva na naše vsakdanje življenje. S sodelovanjem v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) dijaki spoznavajo Evropsko unijo, se seznanjajo s prednostmi, ki jih le-ta prinaša, ter odkrivajo pomen aktivnega državljanstva.

V šolskem letu 2022/23 v programu EPAS sodeluje kar 79 slovenskih srednjih šol in dijaških domov ter več kot 1000 dijakov, ki odkrivajo EU s svojim trudom in iznajdljivostjo. Projekt želi spodbuditi in okrepiti poznavanje Evropske unije in evropske parlamentarne demokracije ter mladim na zabaven, zanimiv in inovativen način približati njen ustroj, delovanje in vpliv na naša življenja.

EPAS nadgrajuje znanje o tem, kaj pomeni biti evropski državljan in kakšne so prednosti evropske integracije v vsakdanjem življenju. Uspešni šoli prinese enoletni častni naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in posebno plaketo. Sodelujoči dijaki pridobijo in okrepijo znanje in kompetence, vadijo se tudi v kritičnem mišljenju in veščinah aktivnega državljanstva.
Prav tako prejmejo naziv dijak, ambasador Evropskega parlamenta, in potrdilo o sodelovanju v programu. Najboljši se udeležijo Evrošole, simulacije delovanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Na Škofijski klasični gimnaziji v šolskem letu 2022/23 krožek Mladi in EU obiskuje kar 30 dijakov, ki želijo spoznavati EU, krepiti kritično mišljenje ter se vaditi v aktivnem državljanstvu.

Ena od dijakinj je Ema, ki v posnetku našteje 3 razloge, zakaj se je priključila krožku. Nadalje pa omeni tudi, kako poteka delo v krožku in česa se veseli v mesecu marcu.

Zagotovo jim v najlepšem spominu ostajata ekskurzija v Bruselj in nagradni izleti v Strasbourg, kjer se nahajata sedeža Evropskega parlamenta.

 

Dijaki vsako leto pripravijo tudi poseben dogodek ob dnevu Evrope, ki je 9. maja. Na teh dogodkih običajno gostimo EU poslance.

 

Nedavni dogodki v okviru krožka Mladi in EU:
– Sodelovanje na kvizu Odkrivaj EU! v Hiši EU;
Predavanje dr. Mateja Avblja na gimnaziji;
– Obisk dogodka »Mladi za mlade o podnebni pravičnosti« v Hiši EU.

Načrtovani dogodki (2023):
– Sodelovanje na seriji okroglih miz »Če bi jaz odločal«;
– Strokovna ekskurzija v Belgijo;
– Dogodek ob dnevu Evrope 9. maja.

 

 

 

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content