Dnevi evropske kulturne dediščine v Zavodu sv. Stanislava

Letos Dnevi evropske kulturne dediščine potekajo pod naslovom »Spoznaj? Varuj! Ohrani.« in so priložnost za vse generacije in enote v našem zavodu, da poživimo skrb za odkrivanje in poznavanje naše kulturne dediščine.

Raznolik program dogodkov in prireditev, ki v okviru DEKD potekajo v Sloveniji, si lahko ogledate v spletni brošuri.

Bogata kulturna dediščina Zavoda sv. Stanislava (arhitektura Josipa Vancaša, Galerija Staneta Kregarja in druge likovne zbirke) je dragocena zapuščina, ki nam je zaupana in iz katere lahko ustvarjalno živimo. Ob srečevanju in spoznavanju te dediščine »Z zavodskih hodnikov« bodo otroci v vrtcu, osnovnošolci in domovci pod mentorstvom vzgojiteljic, učiteljev in vzgojiteljev ustvarjali v različnih likovnih tehnikah.

Likovna razstava otrok Vrtca Dobrega pastirja, učencev OŠ Alojzija Šuštarja in dijakov Jegličevega dijaškega doma

Meršolov atrij, 7. oktober–2. november 2020

Ob spominski razstavi akademika Janeza Bernika so osnovnošolci pod mentorstvom Sare Drnovšek pisali haikuje, svoje pesmi pa bodo predstavili na razstavi.

Rime v barvah (razstava kratkih pesmi na slikarske motive Janeza Bernika)

avla OŠ Alojzija Šuštarja, 1. oktober–2. november 2020

Poleg bogate snovne kulturne dediščine Zavoda sv. Stanislava spoznavamo tudi literarne in glasbene ustvarjalce, ki so se šolali v predvojnem zavodu, kasneje pa so pomembno sooblikovali kulturno dogajanje na Slovenskem. Dijaki Škofijske klasične gimnazije bodo skupaj s študenti ŠD J. F. Gnidovca in učenci Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava pripravili kulturno prireditev, na kateri bodo svojo lastno ustvarjalnost prepletli z umetniško dediščino predvojnih zavodarjev.

Literarno-glasbeni recital »Več kot slutiš, nosiš v sebi«

zavodska cerkev in dvorana Matije Tomca, 21. oktober 2020, ob 19. uri

V Vrtcu Dobrega pastirja pa se s kulturno dediščino ne bodo srečevali samo v času DEKD, ampak bodo v preko celega leta spoznavali slovenske skladatelje, in sicer v projektu »Skladatelj meseca«, ki ga pripravlja g. Klemen Grabnar. V okviru različnih dejavnosti bodo spoznavali skladatelje, ki so bili na Slovenskem rojeni, in skladatelje, ki so se rodili drugje, a so na Slovenskem delovali ter tako pomembno obogatili slovensko kulturno dediščino. Vsako jutro se ob prihodu v vrtec po hodniku in igralnicah vrti glasba skladatelja meseca, ki glasbeno bogati otroke, zaposlene in starše.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content