Kregarjev dan 2023

Rojstni dan Staneta Kregarja, 10. november, v zavodu že nekaj let obeležujemo kot Kregarjev dan, ko v okviru galerije pripravimo različne dogodke.

Letošnje praznovanje Kregarjevega dne je potekalo na predvečer slikarjevega rojstnega dneva, in sicer smo v četrtek, 9. novembra, ob 17. uri  v atriju pred zavodsko cerkvijo odprli razstavo ilustracij Marije Bobič, alumne Škofijske klasične gimnazije, ki jih je naslikala za slikanico o Stanetu Kregarju Skozi barvo in svetlobo, ki jo bo zavod izdal v sodelovanju z založbo Družina d.o.o. ob 50-letnici Kregarjeve smrti.

V sodelovanju z Glasbeno šolo Matije Tomca pa smo ob 18. uri pripravili javno vodenje Z glasbo po Kregarjevi galeriji; ogled stalne zbirke Kregarjevih del so oblikovali učenci glasbene šole s svojimi profesorji. V vsaki galerijski sobi smo prepletli značilnosti Kregarjevega slikarstva določenega obdobja z glasbenim nastopom učencev različnih oddelkov: klavirja, kitare, flavte, violine in solo petja.

Učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja pa so obletnico Kregarjeva rojstva praznovali s pisanjem kratkih pesmi ob ogledu Kregarjevih podob, in sicer pod naslovom Barve v pesmi spomina. Slika in beseda sta se poigrali in ustvarjeno je razveselilo učence in učitelje.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content