OHK FF Prešerna na ogled postavi

Rojstni dan Franceta Prešerna, 3. december, praznujemo kot “ta veseli dan kulture” in ob tej priliki v pritličju Škofijske klasične gimnazije postavljamo na ogled razstavo OHK FF Prešerna na ogled postavi.

Na hodniku (ob učilnicah 2. č, 1. d in 2. d) v pritličju gimnazije so razstavljeni plakati, na katerih so vzporedno prikazane – iz rokopisa in prve izdaje Poezij – naslednje Prešernove pesmi: O Vrba, Kam?, Pevcu, Gazela 7 in Magistrale. V vitrini so razstavljene nekatere izdaje Prešernovih poezij in prevodov njegovih del v angleščini, esperantu, francoščini, italijanščini, nemščini in ruščini iz zavodske knjižnice. Del razstave pa je tudi kotiček Prešeren in mi, kjer nas veliki slovenski bard vabi, da v temu namenjen zvezek vtisov zapišemo svoje misli in mnenja o njegovi poeziji, vzporednicah med njegovim in današnjim časom; vabimo pa vas tudi k likovni ali morda celo glasbeni upodobitvi doživljanj Prešernove poezije; najbolj ustvarjalne prispevke bomo objavili. V okviru razstave smo na ta veseli dan kulture v sodelovanju z Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete pripravili še recital Prešeren v prevodih.
Razstavo so nam prijazno posodile bibliotekarke Osrednje humanistične knjižnice Filozofske fakultete (OHK FF) Kristina Pritekelj, Urška Skalicky in Metka Šorli, ki so OHK FF Prešerna na ogled postavi pripravile v okviru praznovanja 100. obletnice ustanovitve Univerze v Ljubljani in s tem tudi Filozofske fakultete leta 2019. Oddelčne knjižnice, virtualno združene v Osrednjo humanistično knjižnico Filozofske fakultete, so želele pokazati, kako raznovrstno in bogato gradivo hranijo njihove knjižnice. Za razstavo o Francetu Prešernu so se odločile, ker je tesno povezan z Univerzo v Ljubljani, saj imata na isti dan rojstni dan, poleg tega sta imela leta 2019 oba okroglo obletnico (od Prešernove smrti je minilo 170, od ustanovitve Univerze pa 100 let), seveda pa sta Prešeren in njegovo delo pogosto raziskovalni predmet tako profesorjev kot študentov. Pri razstavi je sodeloval tudi bibliotekar Jakob Klemenčič z ilustracijami, ki so objavljene na plakatih in v zgibanki.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content