Duhovna misel

Duhovna misel

25. nedelja med letom
Evangelij je vesela novica. Kaj je vesela novica v Matejevem evangeljskem odlomku o gospodarju, ki je šel iskat delavce za svoj vinograd? To, da Oče Jezusa Kristusa ni Bog religije, ki kaznuje krivičnega in nagradi poštenega, ki vsakemu povrne zgolj in samo po njegovih zaslugah. Ampak nam predstavi svojega Očeta, ki je popolnoma drugačen; ki je dober in daje, da sonce vzhaja nad pravičnim in krivičnim, ne glede na to, ali si zasluži ali ne, ampak ali to potrebuje.

Te novice Jezusovi učenci ne sprejmejo. Zato jim Jezus pove priliko o vinogradniku. Začne z besedami “nebeško kraljestvo”. S tem označuje prihodnjo skupnost, novo skupnost kristjanov. Ta je podobna “gospodarju, ki gre iskat delavcev”. To sicer ni naloga gospodarja, ampak zaposlenih. Zakaj gre gospodar iskat delavce, ko pa jih je imel dovolj? Zato, ker gleda na potrebo delavcev, ne pa sebe, svoj zaslužek ali svoje podjetje.

Delavce gre iskat ob sončnem vzhodu. Delavci ne delajo, ne ker nočejo delati, ampak zato ker niso našli dela, ker jih nihče ni najel. Tudi če so bili nevredni v očeh sveta, jih gospodar prepozna za vredne. Z njimi se pogodi se za en denar. To je višina plače enega dneva.

Potem gre iskat delavce ob 9. uri. Reče jim: »Pridite tudi vi v moj vinograd«. In doda: »To, kar je prav, vam bom dal.« Ne reče jim: »Dal vam bom en denar.«

Gospodar gre znova iskat delavce opoldne, ob tretji uri in presenetljivo, tudi ob 5. uri. Na vzhodu sonce zaide malo prej. Že ob 4.30 je bil že sončni zahod. Torej, takrat se je delovni dan zaključil. Zakaj gre gospodar iskat delavce takrat, ko je delovnega dneva konec? Tudi o teh delavcih evangelist zapiše, da jih nihče ni najel. Zato, ker vidi njihovo potrebo.

Najhujši udarec je na koncu, zvečer. Tu evangelist razkrije, da gre za Boga. Gospodar je Bog, ki da plačilo vsakomur: od zadnjega do prvega. Čeprav so bili zadnji le prisotni, delali pa niso ničesar, dobijo enako plačilo: en denar.

Logično je, da so ob tem tisti, ki so delali od sončnega vzhoda do zahoda, ko so videli, da oni, ki niso naredili praktično nič, dobili en denar, pričakovali, da bodo dobili več. Ampak tudi oni prejmejo le en denar. Zato začnejo godrnjati in se pritoževati.

Gospod jim reče: “Prijatelj”. Ta beseda je trikrat v Matejevem evangeliju in vedno v negativnem kontekstu: ko Juda izda Jezusa in še ob dveh osebah, ki sta bili nečesa krivi. “Ne delam ti krivice. Ali se nisva pogodila za en denar? Vzemi in pojdi!

To je novostBog nas ljudi ne nagradi glede na naše zasluge, ampak glede na to, kakšne so naše potrebe. To je novost in to je vesela novica. 

David Kraner

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.