Duhovna misel

Duhovna misel

29. nedelja med letom

Jezus v današnjem evangeliju povabi učenca, Janeza in Jakoba – moža groma, ki sta ga želela nekaj prositi, da izrazita svojo prošnjo. Ko jo izrečeta, ju opomni, da ne vesta, kaj prosita. Vsak človek nosi v sebi hrepenenja in želje, ki se oblikujejo skozi čas. Vedno znova pa je vsakdo poklican, da prečiščuje vse to porajajoče kipenje idej za svojo prihodnost in za ljudi okrog sebe. Na človeka vpliva ne samo to, kar je v njem, temveč tudi okoliščine, v katerih se nahaja, osebna ali skupna zgodovina in določen trenutek ter odnosi, ki jih ima. Jezusovo vabilo učencema, da »ne vesta, kaj prosita« je vabilo k iskrenemu pogledu nase z Božjim pogledom.

Božji pogled pa Jezus sam pokaže s svojim življenjem. Služenje do konca. Do križa. Tam se razodeva njegova slava, tam je resnično postal »vsem vse«. In ob njem, v njegovi slavi sta bila dva razbojnika, o katerih eden prepozna resnico o Jezusu in ga prosi usmiljenja. In Jezus mu obljubi, da bo z njim v njegovem kraljestvu. Skesani razbojnik spozna, da je sledil željam, ki so ga vodile stran od resnične sreče.

Odrešenje je vedno dar. Ni zasluženje. Mi lahko odgovorimo na vabilo ljubezni, ki se podarja. In osvobaja – zagledanosti vase, v svoje načrte, v iskanje moči in vladanja ter odpira za resnično služenje.

Kako mene danes nagovarja Jezus? H kakšni drži me vabi?

Anselm Grün je zapisal:

»Ponižni ljudje niso … puklasti ljudje, ki v ponarejeni klečeplaznosti sami sebe razvrednotujejo. Marveč so to ljudje, ki imajo pogum za svojo lastno resnico in zato nastopajo skromno. Vedo, da so vsi prepadi tega sveta tudi v njih. Zato nikogar ne obsojajo. Ker so se sklonili k zemlji svoje resnice, lahko postanejo angeli ponižnosti, ki dajejo oporo sključenim in neuspešnim ljudem …

Želim ti, da ti angel ponižnosti da pogum, da se sprejmeš in ljubiš v svoji zemeljskosti in človeškosti. Potem bo od tebe izviralo upanje in zaupanje na vse, ki jih bo srečal. Angel ponižnosti bo okoli tebe ustvaril prostor, v katerem bodo ljudje našli pogum, da sestopijo v svojo resničnost, da bi se tako povzpeli k resničnemu življenju.«

Tone Česen

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.