Dijaški pogled na izmenjave

Ob zaključku Erasmus+ projekta Art Nouveau – Art Renouveau pišemo poročila in urejamo prispevke o triletnem sodelovanju. Tokrat vam v branje ponujamo zanimivo razmišljanje maturantke Marije Poklukar (4. č), ki je sodelovala v projektu.

Spoznavati novo je vznemirljivo. Toliko bolj, če je novost oseba. Kakšne oči ima? Kaj rada jé? Ji bo spalnica všeč? Se bo igrala z nami? Vsak član družine ima svoje skrbi. Ko neznana oseba prvič postane del domačega omizja, oči mlajših komajda skrivajo radovedne poglede, misli starejših pa brskajo za komentarji in vprašanji, ki bi sprostili ozračje.
S časom prišlek postane del družine. Predstavlja skupno skrb, ki se ji posvečajo vsi člani po zmožnostih in talentih. V času gostovega bivanja se rado celo zgodi, da nekdo odkrije talent, za katerega prej ni vedel. Tako na primer desetletnik v skromni angleščini bolje razloži pravila igre s kartami kot gimnazijka s sedmimi leti učenja tega tujega jezika. Kadarkoli smo dobili gosta, je v družini zavladalo počitniško ozračje. Skrbi, kot so ocene ali pa korenje na vrtu, postanejo manj pomembne, ker je potrebno poskrbeti za novega stanovalca, s katerim imamo na voljo le malo časa, da ga spoznamo in da on spozna nas. Hiša ni urejena, kot bi si želela mama, in prepiri niso redki, kot bi si želela sestra. Na koncu gost ni imel vtisa mirne in srečne družine z veliko otroki, ampak izkušnjo življenja z njo. Vznemirjenje, ki ga je prišlek prinesel, se je poleglo že drugi dan njegovega bivanja, kar ostaja, je čas, v katerem smo se tudi mi kot družina več družili in bolj prilagajali svoje želje potrebam  drugih.
Ko se zgodi, da si prišlek sam, ugotoviš, kako bogata priložnost pridobivanja novih znanj in izkušenj je lahko izmenjava. Vendar to ni ugotovitev, za katero se moraš znajti sam med neznanim. Ko se ti to zgodi, spoznaš, da si se z odločitvijo za izmenjavo odločil za razvoj svojih komunikacijskih spretnosti in samostojnosti. Bolj kot si radoveden, bolj postajaš spreten v navezovanju stikov, orientiranju v prostoru in organiziranju časa. Rado se zgodi, da se ob koncu niti ne zavedaš, koliko spretnosti si pridobil in koliko bolj dragocene so od poznavanja slovenskih secesionistov.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content