O študentskem domu

IMG_0652

Vsak dan, ko vstopam v veličastno stavbo Zavoda sv. Stanislava, razmišljam o vseh, ki jih bom ta dan srečala. Nam bo uspelo za trenutek ustaviti hitenje in se srečati na hodniku, v apartmaju? Koga bom uspela zaznati, razumeti?

Razveselijo me številne pobude za druženje in ustvarjalno ter razgibano delovanje vseh skupin, ki so se oblikovale v našem domu: likovna, karitativna, skupine za kulturo, duhovnost in šport. Veliko je drobnih pozornosti, ki jih študentje in študentke izkazujejo drug drugemu: droben list, na katerem brucko čaka napis »dobrodošla«, študent, ki cel večer tiska datoteke svojim sostanovalcem, študentka, ki je sama utrujena, pa si vseeno vzame čas za cimro, ki se je ravno vrnila s faksa. Drobni trenutki veselja, drobni trenutki radosti, ko sem sprejet, ko me nekdo razume.

Nada Zupančič,
ravnateljica Študentskega doma Janeza F. Gnidovca


Poleg ravnateljice je študentkam in študentom na voljo za pogovor ali svetovanje še domski kaplan, pri administraciji pa jim pomaga tudi tajnica.

Matevž Mehle

Matevž Mehle Domski kaplan

matevz.mehle@stanislav.si

Poleg dela v študentskem domu je odgovoren tudi za mladinsko pastoralo v Sloveniji.

Irena Jamnik

Irena Jamnik Poslovna sekretarka

tajnica.jfg@stanislav.si

Poleg dela v študentskem tajništvu v Zavodu sv. Stanislava opravlja še drugo delo, ki je povezano predvsem z urejanjem spletnih strani, koordinacijo dogodkov in evropskimi projekti.

Študentski dom se imenuje po Janezu Frančišku Gnidovcu (rojen 29. 9. 1873 v Velikem Lipovcu, župnija Ajdovec, umrl 3. 2. 1939 v Ljubljani), ki je bil leta 1905 imenovan za prvega ravnatelja škofijske gimnazije v Šentvidu. Najprej je opravljal službo ravnatelja, nato pa do leta 1919, ko je vstopil v Misijonsko družbo sv. Vincencija Pavelskega (lazaristi), še službo rektorja in predstojnika. Kot lazarist je bil ljudski misijonar, spovednik, voditelj noviciata, leta 1924 pa je bil imenovan za skopskega škofa. Kot škof v Makedoniji je neutrudno delal in se razdajal za vse ljudi, ki so živeli na področju škofije. Povsem izčrpan se je januarja leta 1939 vrnil v Ljubljano in v manj kot mesecu dni zaspal v Gospodu.
Leta 1978 je ljubljanski nadškof Pogačnik začel postopek za njegovo beatifikacijo.

Namen Študentskega doma Janeza F. Gnidovca je ustvariti primerno okolje, kjer bodo študentje in študentke osebno zoreli in se študijsko in strokovno usposabljali. Program in dejavnosti Doma ŠD JFG so pripravljene tako, da študentom pomagajo, da se oblikujejo v ustvarjalne in odgovorne krščanske osebnosti z razvitim občutkom služenja bližnjim. Poslanstvo Doma je celostni razvoj posameznika, torej njegovo duhovno in moralno, kulturno in socialno, čustveno in telesno ter intelektualno in poklicno oblikovanje. To svoje poslanstvo Dom vrši v okviru Zavoda sv. Stanislava, katerega namen je posredovanje vzgoje in izobraževanja, v skladu z zahtevami sodobnega časa, ob upoštevanju napredka znanosti in tehnologije in izgrajevanju narodnih in krščanskih vrednot.

Dom je bil ustanovljen 19. maja 2002 in je začel delovati v povsem prenovljenih prostorih Zavoda. Sprejme 104 študentke in študente, ki stanujejo v apartmajih. Ti imajo po dve sobi z dvema posteljama, kopalnico in manjšo kuhinjo. Vsaka soba ima tudi internetni priključek. V prostorih študentskega doma imajo študentje na voljo učilnico, računalniško učilnico, skupni prostor za družabne dejavnosti, klubski prostor, skupno kuhinjo in kapelo. Študentom je na razpolago pralnica, dobrodošli pa so tudi v knjižnici dr. Antona Breznika in športni dvorani.

Študentski dom Janeza F. Gnidovca se imenuje po prvem ravnatelju Škofijske klasične gimnazije. Ustanovljen je bil 19. maja 2002 z odlokom o ustanovitvi, ki ga je podpisal nadškof dr. Franc Rode. Prvi ravnatelj ŠD je bil p. Tone Svetelj DJ. V letu 2004 je prevzel vodstvo študentskega doma p. Marko Zupanc DJ, leta 2006 ga je nasledil Marko Gabrovšek. Od leta 2008 pa je ravnateljevanje zaupano Nadi Zupančič.

Prvi zametki študentskega doma segajo v leto 1998, ko je skupina 30 študentov in študentk zasedla nekaj prostih sob v Zavodu sv. Stanislava. Pobudnik te ideje je bil takratni profesor za verouk na Škofijski klasični gimnaziji dr. Jože Plut, ki je študente prvi dve leti tudi spremljal. Tretje leto je za študente skrbel dr. Roman Globokar. Jeseni 2002 se je študentski dom preselil v obnovljene prostore na severi strani zavoda in sprejel 138 študentk in študentov. Danes so v domu 104 študentje in študentke.

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.