O študentskem domu

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci spletne strani,

DOBRODOŠLI med nami!

Spletna stran, po kateri se sprehajate, vam lahko ponudi le priokus tega, kar smo in kar se trudimo biti. Veliko bolj lahko utrip doma začutite z obiskom, toplo besedo, ki vam jo ob tem namenimo, sprehodom po naših številnih skupnih prostorih, športnih površinah in naravi, ki obdaja naš zavod. Lepo je pri nas – pridite in se prepričajte.

Spoštovane študentke in študentje,

veselim se, da bom lahko delal tudi z vami. Prepričan sem, da bomo skupaj pisali odgovorne in razigrane zgodbe – take, kot se za študentski svet spodobijo. Vem, da v študentskem domu že sedaj potekajo številne aktivnosti. In čeprav se zavedam, da ste velikokrat razpeti med mnogimi obveznostmi in prihajate domov utrujeni in brez moči, si srčno želim, da bi si zmogli in hoteli tudi v študentskem domu vzeti čas drug za drugega in ob različnih načrtovanih in malo manj načrtovanih priložnostih delati drug drugemu lepši dan. Prepričan sem, da nam bo to uspelo.

Za konec vam želim še posebej položiti na srce, da na študentski poti nikakor niste sami. Res ne. Poleg Gospoda, ki usmerja naše korake, staršev, prijateljic in prijateljev, sem za vas s svojimi sodelavci ves čas na razpolago tudi sam. Z veseljem bom vaš sogovornik, le pocukajte me za rokav.

Bodite lepo.

Rihard Režek,
ravnatelj Študentskega doma Janeza F. Gnidovca


Poleg ravnatelja sta študentkam in študentom na voljo za pogovor ali svetovanje še svetovalna delavka in domski kaplan, pri administraciji pa jim pomaga tudi tajnica.

Špela Pucelj

Špela Pucelj Svetovalna delavka

spela.pucelj@stanislav.si

Svetovalno delo opravlja tudi v Jegličevem dijaškem domu.

Matevž Mehle

Matevž Mehle Domski kaplan

matevz.mehle@stanislav.si

Poleg dela v študentskem domu je odgovoren tudi za mladinsko pastoralo v Sloveniji.

Irena Jamnik

Irena Jamnik Tajnica

irena.jamnik@stanislav.si

Poleg dela v študentskem tajništvu v Zavodu sv. Stanislava opravlja še drugo delo, ki je povezano predvsem z urejanjem spletnih strani, koordinacijo dogodkov in evropskimi projekti.

Študentski dom se imenuje po Janezu Frančišku Gnidovcu (rojen 29. 9. 1873 v Velikem Lipovcu, župnija Ajdovec, umrl 3. 2. 1939 v Ljubljani), ki je bil leta 1905 imenovan za prvega ravnatelja Škofijske gimnazije v Šentvidu. Najprej je opravljal službo ravnatelja, nato pa do leta 1919, ko je vstopil v Misijonsko družbo sv. Vincencija Pavelskega (lazaristi), še službo rektorja in predstojnika. Kot lazarist je bil ljudski misijonar, spovednik, voditelj noviciata, leta 1924 pa je bil imenovan za skopskega škofa. Kot škof v Makedoniji je neutrudno delal in se razdajal za vse ljudi, ki so živeli na območju škofije. Povsem izčrpan se je januarja leta 1939 vrnil v Ljubljano in v manj kot mesecu dni zaspal v Gospodu.
Leta 1978 je ljubljanski nadškof Pogačnik začel postopek za njegovo beatifikacijo.

Namen Študentskega doma Janeza F. Gnidovca je ustvariti primerno okolje, kjer bodo študentje in študentke osebno zoreli in se študijsko in strokovno usposabljali. Program in dejavnosti doma so pripravljene tako, da študentom pomagajo, da se oblikujejo v ustvarjalne in odgovorne krščanske osebnosti z razvitim občutkom služenja bližnjim. Poslanstvo doma je celostni razvoj posameznika, torej njegovo duhovno in moralno, kulturno in socialno, čustveno in telesno ter intelektualno in poklicno oblikovanje. To svoje poslanstvo dom vrši v okviru Zavoda sv. Stanislava, katerega namen je posredovanje vzgoje in izobraževanja, v skladu z zahtevami sodobnega časa, ob upoštevanju napredka znanosti in tehnologije in izgrajevanju narodnih in krščanskih vrednot.

Dom je bil ustanovljen 19. maja 2002 in je začel delovati v povsem prenovljenih prostorih zavoda. Sprejme 108 študentk in študentov, ki stanujejo v apartmajih. Ti imajo po dve sobi z dvema posteljama, kopalnico in manjšo kuhinjo. Vsaka soba ima tudi internetni priključek. V prostorih študentskega doma imajo študentje na voljo učilnico, računalniško učilnico, skupni prostor za družabne dejavnosti, klubski prostor, skupno kuhinjo in kapelo. Študentom je na razpolago pralnica, dobrodošli pa so tudi v knjižnici dr. Antona Breznika in športni dvorani.

Študentski dom Janeza F. Gnidovca se imenuje po prvem ravnatelju Škofijske klasične gimnazije. Ustanovljen je bil 19. maja 2002 z odlokom o ustanovitvi, ki ga je podpisal nadškof dr. Franc Rode. Prvi ravnatelj ŠD je bil p. Tone Svetelj DJ. V letu 2004 je prevzel vodstvo študentskega doma p. Marko Zupanc DJ, leta 2006 ga je nasledil Marko Gabrovšek. Med letoma 2008 in 2019 je bilo ravnateljevanje zaupano Nadi Zupančič, trenutni ravnatelj pa je Rihard Režek.

Prvi zametki študentskega doma segajo v leto 1998, ko je skupina 30 študentov in študentk zasedla nekaj prostih sob v Zavodu sv. Stanislava. Pobudnik te ideje je bil takratni profesor za verouk na Škofijski klasični gimnaziji dr. Jože Plut, ki je študente prvi dve leti tudi spremljal. Tretje leto je za študente skrbel dr. Roman Globokar. Jeseni 2002 se je študentski dom preselil v obnovljene prostore na severi strani zavoda in sprejel 138 študentk in študentov. Danes je v domu 108 študentov in študentk.

Save

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.