Življenje v domu

Poleg življenja v apartmajih poteka tudi živahno skupno dogajanje. Večino dogodkov pripravlja v sodelovanju z vodstvom doma študentski odbor, ki ga sestavljajo predstavniki različnih interesnih skupin: skupina za družabnost, duhovnost, kulturo, šport, ustvarjalnost, karitativno dejavnost ipd.

Aktualni člani študentskega odbora v študijskem letu 2023-24 so: Karlo Egić (predsednik), Matija Mehak, Rok Kokot, Miha Jereb, Urban Zgonc, Mirjam Potočnik, Nika Kržišnik, Meta Logar, Tine Mlinar, Erika Vrešak, Eva Menhard, Jan Hrovat, Gregor Mlinarič, Nejc Gartner in Karmen Troha.

Vsak mesec so za vse stanovalce doma pripravljeni različni dogodki: spoznavni piknik, dan odprtih apartmajev, brucovanje, martinovanje, adventne delavnice, okraševanje apartmajev, blagoslov študentskega doma, filmski večeri, karaoke, turnir vzhod-zahod, predstavitev nove številke študentskega časopisa, potopisni in pogovorni večeri …

Člani študentskega odbora si na ta način pridobivajo izkušnje ter razvijajo organizacijske sposobnosti, preko dogodkov pa skrbijo za povezanost stanovalcev doma.

 

Svete maše potekajo vsak ponedeljek ob 20.30 v kapeli študentskega doma. Enkrat mesečno študentje pripravijo slavljenje in češčenje pred Najsvetejšim.

Med tednom je možnost obiska svete maše ob 7.10 v mali kapeli zavoda, ob večjih praznikih pa v zavodski cerkvi. V tednu pred božičem in veliko nočjo pa se prebivalci ŠD JFG lahko pridružijo spokornemu bogoslužju in spovedovanju v zavodski cerkvi.

Na sveto spoved ali osebni pogovor je na voljo domski kaplan Matevž Mehle. Skupaj s študenti oblikuje t.i. »Degustacije (vere) z Matevžem,« kjer se oblikujejo različne debate o veri, družbenem nauku Cerkve in drugih aktualnih vprašanjih.

Ob zadostnem interesu študentski dom organizira duhovno-družabni vikend, ki vključuje druženje, sprehode, pogovore v naravi, spoznavanje verskega življenja, pogovor ob filmu …

 

Študenti se lahko redno športno udejstvujejo v športnih dvoranah Zavoda sv. Stanislava (telovadnica, plezalna stena, fitnes) ali na zunanjih športno-rekreacijskih površinah (tekaška steza, igrišča za odbojko, košaro, nogomet, odbojko na mivki), nekajkrat letno pa so organizirana tudi najrazličnejša športna tekmovanja.

Najbolj odmevna je Olimpijada katoliških študentskih domov, ki v naš dom enkrat letno povabi študente vseh slovenskih katoliških študentskih domov.

V Boju za žirafo potekajo športna tekmovanja z dijaki Jegličevega dijaškega doma.

Med samimi stanovalci pa je najbolj odmevna tekma Vzhod – Zahod, kjer se pomerijo študenti vzhodne in zahodne polovice Slovenije.

Ker v Zavodu sv. Stanislava deluje več enot, imajo tako tudi študentke in študentje možnost opravljanja prostovoljskega dela ali študijske prakse v kateri izmed enot zavoda. Že utečene možnosti so tako:

 1. sodelovanje v skupini za karitativno dejavnost (dobrodelni koncert, krvodajalska akcija, izdelovanje voščilnic …)
 2. pomoč dijakom pri učenju v Jegličevem dijaškem domu ali v drugih šolah,
 3. pomoč v Zavodu sv. Stanislava pri različnih dejavnostih ali prireditvah,
 4. sodelovanje pri programu podaljšanega bivanja v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja,
 5. pomoč v Vrtcu Dobrega pastirja.

Zavedamo pa se, da je veliko naših študentov zelo dejavnih v domačih župnijah.

V okviru študentskega doma deluje tudi skupina za karitativnost, ki se ob svojih dejavnostih tudi zabava, kar si lahko ogledate v spodnjem filmčku, ki je bil premierno predstavljen na brucovanju in predstavitvi skupin v študentskem domu oktobra 2016.

Scenarij: Jernej Grahor

Kamera in montaža: Teodor Žalik

Igrajo: Igor De Luisa, Jernej Grahor, Luka Ruter, Klara Zaletelj, Ana Elizabeta Kerman, Špela Zupančič, Benjamin Zoretič-Gajser, Andreja Krušič, Urška Votek in Anja Ravnikar Zabukovšek.

Študenti Študentskega doma Janeza F. Gnidovca enkrat letno izdajajo časopis Kavč. Vsako leto uredniški odbor izbere posebno, osrednjo temo. Ob izidu številke pa organizirajo poseben večer.

Študijsko leto 2015/16: Iluzija

Študijsko leto 2016/17: Kurja polt

Študijsko leto 2017/18 (2 številki): Razpri krila in Mozaiki

Študijsko leto 2018/19 (2 številki): Podoba (Doba po) in (U)por

Študijsko leto 2019/20 (2 številki): Vrtinec in Stol

Študijsko leto 2020/21: Kavčizem

Študijsko leto 2021/22: Apokalipsa

Študijsko leto 2022/23: Paradiž(nik)

Študijsko leto 2023/24: OBLET(ple)NICA

Študijsko leto 2024/25: 30 let špekulacij

.

 • ŠTUDENTSKI DOM J. F. GNIDOVCA
  [email protected]
  Ravnatelj: (01) 58 22 256
  Svetovalna delavka: (01) 58 22 249
  Tajništvo: (01) 58 22 300
  Kaplan: (041) 366 096

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content