Duhovna misel

26. nedelja med letom

V današnji Božji besedi izstopa prilika o ubogem Lazarju in bogatinu. Že prerok Amos je zapisal zelo močno sporočilo vsem, ki so brezsrčni, Jezus pa v priliki to še na nov način osvetli. Oba odlomka ne govorita proti bogastvu, temveč proti zaprtosti srca in zagledanosti vase. Človek s tako držo težko oz. ne more videti sočloveka v potrebi, v stiski, v uboštvu, bolečini. In gre za vprašanje večnega življenja ali smrti. Posledice določene drže v življenju morda niso vidne že na zemlji, kaj pa bo po smrti? Življenje v ljubezni iz ljubezni, ali?

Jezus nas danes vabi, da se odpremo za druge, za njihovo potrebo, za njihovo življenje. Zgodba o Lazarju je vedno aktualna, vedno imamo Lazarje v družbi. Lazarja v podobi učenca, ki si želi prijateljev, pa se mu vsi izmikajo. Lazarja v podobi stare gospe, ki se pogovarja s pohištvom, ker nima nikogar, s komer bi mogla izmenjati kakšno besedo. Lazarja v podobi dekleta ali fanta, ki ga žalijo po družbenih omrežjih. Kje so še Lazarji v mojem življenju? Kje sem jaz Lazar?

V duhu našega letošnjega vodila smo povabljeni, da se odpremo za bližnjega in z njim delimo dar ljubezni, ki smo ga prejeli od Očeta.

Današnja nedelja je tudi Slomškova nedelja, ker smo včeraj praznovali god blaženega Antona Martina Slomška, ki je bil je izbran kot zavetnik slovenskih učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. V mnogih dejavnostih in nagovorih se je ukvarjal z vzgojo otrok in mladih in naj nam bodo za spodbudo pri poslanstvu učitelja in vzgojitelja naslednje misli:

Le za trojno suknjo skrbite otrokom: za poštenost, delavnost in pobožnost; vse drugo jim bo navrženo.

Delajmo zvesto, čeravno nam nihče na roke ne gleda. Bog nas vidi, on bo naš plačnik.

Prenapeta struna poči in prenapeta beseda slabo opravi. Ne ženi previsoko nobene reči! Ne pikaj in ne lizaj, povej pa vsakemu, kar mu gre, toda po meri in pa spodobno!

Prizadevajmo si vsa, še tako majhna dela, zvesto opravljati, tudi majhnih dobrih del veliko storiti.

Tone Česen

 • ŠTUDENTSKI DOM J. F. GNIDOVCA
  [email protected]
  Ravnatelj: (01) 58 22 256
  Svetovalna delavka: (01) 58 22 249
  Tajništvo: (01) 58 22 300
  Kaplan: (041) 366 096

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content