Glasba ima nedvomno veliko vlogo pri vzgoji srca, izostruje občutek za lepoto, vpliva na človeka mimo njegovega razuma in mišljenja. Glasba je že od nekdaj zmogla izražati najglobje in za človeka najpomembnejše stvari.

 

Pouk glasbe v 1. letniku poteka zgoščeno, saj so v prvih 4 mesecih dijaki deležni 35 ur spoznavanja velikega svetovja glasbene umetnosti. Naučijo se brati glasbeni zemljevid, da potem lahko vsak sam krmari po glasbenih prostranstvih.

 

Medpredmetno povezavanje

Glasba je stičišče vseh predmetov, glasba nam pomaga razumeti tako naravoslovje kot družboslovje in brez poznavanja zakonitosti narave in družbe ne moremo razumeti glasbe.

Zato se določene teme osvetljujejo s pomočjo glasbe tudi pri drugih predmetih (VIK, slovenščina, tuji jeziki, latinščina …)

 

Glasbeno obarvane ekskurzije 

Na ekskurzijah dijaki na še bolj zanimiv način spoznavajo lepote in zakonitosti umetnosti. Glasbeno je še posebej obarvana ekskurzija na Dunaj v 2. letniku, ko dijaki spoznajo glasbeno umetnost na najvišjem kvalitetnem nivoju z obiskom predstave v Dunajski državni operi / Wien Staatsoper.

 

Aktivno ukvarjanje z glasbo 

Izredno pomembno je, da se dijaki aktivno ukvarjajo z glasbo, zato jih vzpodbujamo, da postanejo člani naših zborov ali orkestra, vzpodbujamo pa tudi razredno petje. Tradicionalni razredni pevski festival vsako leto postreže s čudovitimi dosežki.



Pevski zbori in godalni orkester 

V četrt stoletja se je v zavodskih enotah oblikovala edinstvena zborovska piramida, ki predstavlja unikum v slovenskem in tudi evropskem prostoru, tako po kvaliteti kot po kvantiteti. Vsako leto maja se predstavi na letnem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Petje v zborih in igranje v orkestru:

  • v mladih krepi samozavest in duha skupnosti
  • spodbuja ustvarjalnost in vztrajnost
  • omogoča neverjetna doživetja na koncertnih odrih, potovanjih, turnejah, festivalih
  • razvija čut za bližnjega in željo po oblikovanju pozitivnega ozračja
  • odpira za presežno razsežnost bivanja
  • plemeniti človekovo notranjost

Zbore na Škofijski klasični gimnaziji vodijo vrhunski mednarodno uveljavljeni dirigenti:

Damijan Močnik, Helena Fojkar Zupančič, Marjetka Kozmus in Tine Bec

 

»Mlada dekleta in fantje pojejo prav vse: jazz, pop, renesančne napeve, Mozarta, skladbe, značilne za njihovo domovino in navsezadnje je vseeno, kaj je trenutno v modi, saj poslušalcem posredujejo veselje do glasbe. Njihovi glasovi vsebujejo moč in žlahtnost, obrazi žarijo …« (Kritika v časopisu po koncertu v Leverkusenu v Nemčiji)

 

»Milostni trenutki ob pevskem nastopu, ko te zajame val in nisi več ti, si ton, melodija, delček te neskončne celote in popolnosti. Tako majhen, vendar je točno to tvoje mesto in hvaležnost, da si se našel tu, je brezmejna.« (Blažka, pevka)

 

V Zavodu sv. Stanislava deluje tudi glasbena šola.

 

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content