Duhovna misel

Vzpodbuda
V zapisu iz 1. Mojzesove knjige beremo, kako je Bog najprej ustvaril rastlinje, za njim živalski svet, na koncu pa človeka. Ko so bile vzpostavljene vse tri povezave: z zeleno naravo, z živalstvom in z drugimi ljudmi, je Bog dal svoj blagoslov.
In zanimivo: vedno, ko so te tri povezave dobre, smo še dandanes deležni Božjega blagoslova.
Povezava z zeleno naravo:
Gotovo smo že doživeli, da kadar si vzamemo čas za gibanje po naravi, pridemo nazaj domov mirnejši in napolnjeni z novimi močmi. Poznam ljudi, ki pravijo, da jih sprosti in razvedri tudi čas, ki ga posvetijo delu na vrtu. Zato je čas, ki si ga vzamemo za naravo, modro naložen. In lepo je, da naravo ohranjamo lépo in neonesnaženo.
Povezava z živalmi:
Poznamo blagodejen terapevtski učinek, ki ga imajo živali na nas (npr. terapevtsko delo s konji). Mnogi ljudje dnevno okušajo blagodejen učinek, ki ga imajo nanje domače živali.
Ob živalih se učimo reda. Francoski duhovnik Guy Gilbert se je večino svojega življenja ukvarjal s problematično mladino. Da jih je nekoliko umaknil iz uličnega kriminala, je kupil kmetijo na francoskem podeželju. Vsako poletje so tam preživljali delovne počitnice. Vzeli so si čas za izlete in igre, toda vsak od teh mladih je moral skrbeti za eno od živali (hrana, voda, čiščenje). Guy Gilbert je nekoč izjavil: »Ne jaz, ampak živali so te mlade prestopnike naučile reda in odgovornosti.«
Od živali se učimo zvestobe, predanosti, skrbi za skupnost in tega, da si je dobro tudi v odrasli dobi vzeti čas za igro.
Povezava s soljudmi:
Ljudje smo ravno zaradi medsebojne povezanosti preživeli in se razširili po vsem svetu. Učimo se, da je dobro pomagati tudi drugim ljudem. Tako smo v postnem času leta 2024 zbrali za nekaj vrtin, ki jih bo Karitas naredila v Južnem Sudanu, da bodo tamkajšnjim ljudem zagotovili čisto vodo.
Soljudem lahko pomagamo na telesnem in duhovnem področju:
Telesna dela usmiljenja vsebuje kratica LA ŽE TU NA BO JE (+ mrtve pokopavati)
LAčnim dati jesti, ŽEjnim dati piti, TUjce sprejemati, NAge oblačiti, BOlnike obiskovati, JEtnike reševati + mrtve pokopavati.
Na duhovnem področju pa soljudi krepimo tako, da jih vzpodbujamo k dobremu, jih tolažimo, opozarjamo, pohvalimo in zanje molimo.
V teh prazničnih (skoraj počitniških dneh) si zato vzemimo čas za potepanje po zeleni naravi. Če imamo domače živali, si vzemimo čas zanje. In potrudimo se, da bomo v teh dneh lepšali odnose tudi s soljudmi (v družini in izven nje).
Ne pozabimo: vedno, ko so te tri povezave dobre, smo deležni Božjega blagoslova!

Marko Čižman

  • OSNOVNA ŠOLA ALOJZIJA ŠUŠTARJA

  • [email protected]

    Tajništvo: (01) 58 22 225

    Svetovalna služba: (01) 58 22 161

    OPB (12.30–16.30): (030) 793 842

  • Koledar

  • FOTOGALERIJAUtrinki iz življenja na osnovni šoli

  • OŠ Alojzija ŠuštarjaFacebook stran OŠ Alojzija ŠuštarjaInstagramOŠ Alojzija ŠuštarjaYouTube kanal

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content