God sv. Stanislava v Zavodu sv. Stanislava

Osrednja slovesnost ob praznovanju zavetnika naše hiše, sv. Stanislava Kostke, je letos potekala točno na njegov godovni dan, 13. novembra. Posebej smo obeležili 25-letnico Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter 10-letnico Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Popoldansko sveto mašo v šentviški cerkvi je vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Na slavnostni akademiji, naslovljeni z geslom prazničnega leta “Mladost iz zrn sonca stkana”, je bil osrednji govornik dramski igralec Gregor Čušin.

Nadškof Zore: “Postaviti si jasne cilje in vztrajati pri njihovem doseganju”

Slavje se je pričelo v šentviški cerkvi s sveto mašo, ki jo je ob somaševanju zavodskih in drugih duhovnikov, upokojenega nadškofa Urana, ki prebiva v zavodu, ter mariborskega nadškofa Cvikla, ki je bil prvi ravnatelj Jegličevega dijaškega doma, daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V pridigi je izpostavil dve spodbudi, ki nam ju s svojim zgledom ponuja sv. Stanislav: v življenju si moramo postaviti jasne cilje in vztrajati, da jih dosežemo. Današnji godovnjak je kljub svoji mladosti vedel, da želi postati jezuit; za uresničitev tega cilja je moral opraviti zahtevno pot vse do Rima. Trud, prizadevanje in vztrajnost rodijo sadove in prinašajo zadovoljstvo. Nadškof je vse, še posebej pa mlade spodbudil, naj se ne bojimo ter izogibamo naporov, ki nam jih prinaša življenje, ampak naj jih sprejmemo in se z njimi spopademo, saj tako duhovno zrastemo. Če pa so pri tem naši cilji napačno zastavljeni ali jih sploh nimamo, je vsaka pot prava in hkrati zgrešena.

Med mašo sta pela Dekliški in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič in Damijana Močnika. Izvedli so dela nekdanjega zavodarja Alojzija Mava ob 120-letnici njegovega rojstva in mašo Missa St. Stanislai Damijana Močnika.

Prisluhni sveti maši
Prisluhni pozdravu pred sveto mašo
Prisluhni pridigi med sveto mašo
Prisluhni prošnjam in prinašanju darov med sveto mašo
Prisluhni zahvalam in sklepu med sveto mašo

 

Slovesna akademija

Drugi del praznovanja se je odvijal v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Poleg pozdravnega nagovora direktorja mag. Antona Česna, v katerem se je zahvalil vsem, ki so gradili in oblikovali zavod ter ga še gradijo in oblikujejo, se je zvrstil preplet glasbenih in plesnih točk ter recitacij.

Obiskovalcem so se predstavili otroci iz Vrtca Dobrega pastirja, učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja, dijaki Škofijske klasične gimnazije in učenci Glasbene šole Zavoda sv. Stanislava. Glasbene točke so oblikovali Mladinski zbor OŠ Alojzija Šuštarja, Orkester glasbene šole Zavoda sv. Stanislava, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Komorni zbor Megaron.

Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril dramski igralec Gregor Čušin. V svojem nagovoru, v katerem ni manjkalo prefinjeno vtkanih zrn humorja, se je lotil “petih Čušinovih floskul”, ki so: “Nič ni nemogoče. Uresniči svoje sanje. Bodi, kar si. Če ti življenje ponudi limone, si naredi limonado. Če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu.” Poudaril je, da ne gre nujno za neresnice, so pa trditve nepreverjene, “neprežvečene”. V nadaljevanju jih je preveril skozi rojstnodnevno voščilo svojemu sinu. Glede zadnje trditve je Čušin ugotavljal, da imamo pogosto težave z razlikovanjem med prvim in pravim mestom. Tisto, kar je prvo, je najprej vidno, temelj pa z gradnjo postane neviden. Pomembno je, da Boga postavimo za temelj svojega življenja in vse gradimo na njem, ne da so na nas že od daleč vidni krščanski simboli. V zaključku je poudaril, da ni vse v lepoti, talentu in pameti in naj se ne bojimo biti povprečni in biti zvezde. Govor pa je sklenil s pesmijo.

Najbolj navdušen aplavz je požela zelo adrenalinska plesna točka na visečih trakovih. Akrobacije, ki so jih izvajale plesalke (sicer učenka OŠ AŠ, dijakinja ŠKG in profesorica iz glasbene šole), so bile res neverjetne.

Tudi na letošnji akademiji so bile podeljene pohvale in častne listine najboljšim maturantom, v zlati knjigi osnovne šole in gimnazije pa so bila zapisana nova imena. V šolskem letu 2017/18 je šolanje na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja zaključila druga generacija učencev, ki so se na to šolo lahko vpisali v 1. razred, prva generacija šuštarjev pa se letos pripravlja že na maturo. Na Škofijski klasični gimnaziji so skupaj z letošnjo, 22. generacijo, našteli 3.429 maturantov. V zlato knjigo so bili vpisani 4 osnovnošolci, 23 posameznih dijakov in Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije.

Fotografije: Jaka Mojškerc, Irena Jamnik in Tina Šetina

Prijatelji Zavoda sv. Stanislava, ki se praznovanju niso mogli pridružiti v Šentvidu, so letos prvič lahko spremljali slavnostno akademijo v neposrednem spletnem prenosu. Posnetek je dostopen tudi po zaključku prireditve; vabljeni k ogledu in podoživljanju vrhuncev prazničnega večera.

 

Prisluhni slovesni akademiji ob praznovanju zavetnika Zavoda sv. Stanislava
Prisluhni mag. Tonetu Česnu, direktorju zavoda
Prisluhni Gregorju Čušinu, slavnostnemu govorniku

 

Ana Marija Jevšenak, 4. d, in Irena Jamnik

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content