»V žarišču sozvočja« ob srebrnem jubileju glasbene šole

V Zavodu sv. Stanislava smo god hišnega zavetnika v letu 2021 praznovali 11. novembra. Sestavni deli praznovanja so bili taki, kot smo jih navajeni – celonočno češčenje, slovesna maša in slavnostna akademija –, njihovo izvedbo pa so tudi letos močno zaznamovale koronske okoliščine. Akademijo, na kateri je bil slavnostni govornik glasbenik mag. Ivan Florjanc, so zasnovali in organizirali v Glasbeni šoli v Zavodu sv. Stanislava, ki praznuje 25 let svojega delovanja.

Skupaj z zavodskimi duhovniki je slovesno mašo v cerkvi sv. Stanislava daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. V cerkvi so bili poleg mašnikov navzoči le bogoslužni sodelavci in nekaj predstavnikov dijakov ter profesorjev, devetošolci in ostali dijaki pa so neposreden prenos maše spremljali v svojih matičnih učilnicah. Kljub temu pa zavodska skupnost ni bila povezana le na daljavo, saj je bil tudi v učilnicah omogočen prejem obhajila.

Vse fizično in virtualno zbrane je v uvodu pozdravil direktor zavoda mag. Anton Česen, med sveto mašo pa nagovoril g. nadškof:

Nekaj uvodnih besed je namenil hvaležnosti, ki je vedno praznična, saj da človeku čutiti, da je ljubljen, da ga ima nekdo rad in mu podarja darove. Kljub zahtevnosti pa se učimo biti hvaležni tudi za težko, za tisto, kar nas najbolj izgrajuje.

V nadaljevanju se je navezal na zavodsko vodilo tega šolskega leta »Se sliš’mo?«, ki je izredno globoko in za katerega priporoča, da se večkrat vračamo k njemu. Živimo v svetu podob, ampak ne pozabimo, da se zaznava našega okolja in ljudi okoli nas ni začela skozi oči, pač pa skozi ušesa, saj je prvi zvok, ki ga sliši človek, bitje maminega srca. Nikoli ne smemo nehati poslušati srca in poslušati nasploh – naše srce mora biti odprto za človeka in Boga.

Moramo pa vse slišano presejati, saj vsako sporočilo ni dovolj dobro ali sploh ni dobro. Čas preizkušnje je idealna podlaga za rast strahu in posledično iskanje enostavnih, čudežnih rešitev – v tem primeru ne poslušamo in gledamo več Kristusa, ampak različne lažne preroke. Ker pa smo Kristusovi, kot sv. Stanislav, bomo razbrali, kaj od vsega, kar slišimo, je njegov glas. Pri tem nam bo pomagala modrost, o kateri smo poslušali tudi v berilu. Modrost človeka naredi plemenitega, žlahtnega; če je znanje kot groba pila, modrost človeka dela gladkega, nežnega. Omogoča nam ločevanje zrnja od plev, daje sposobnost razločevanja med besedo sveta in besedo Boga, slednja pa je tista, ki odrešuje.

Nadškof je vsem zbranim v cerkvi, po zavodskih učilnicah in domovih zaželel, da bi modrost izostrila naš sluh, da bi prepoznali Božje, in naj bo v nas Beseda, ki daje veselje, življenje, ki vodi v srečanje.

Fotografije: Irena Jamnik in Matija Miklavič

Slavnostna akademija z naslovom “V žarišču sozvočja” je potekala v športni dvorani osnovne šole, kjer se je zbrala peščica gostov, dijakov in učencev, vsi ostali pa so program lahko spremljali v neposrednem prenosu.

V akademiji, ki sta jo zasnovali Marta Močnik Pirc in Barbara Tišler, so se prepletli beseda, glasba, gib in likovna govorica, povezala pa jih je tematika štirih elementov: zemlje, zraka, vode in ognja. Na to se je ob Da Vincijevi risbi Vitruvijski človek navezal tudi slavnostni govornik mag. Ivan Florjanc, skladatelj in profesor na Akademiji za glasbo.

Pozdravni nagovor direktorja zavoda

Kot je v navadi, je praznik hišnega zavetnika tudi priložnost za podelitev najuspešnejšim učencem in dijakom. Maturanti 25. generacije Škofijske klasične gimnazije so tako prejeli pohvale direktorja zavoda za odličen uspeh na maturi in pohvale nadškofa za odličen uspeh v vseh štirih letih šolanja na gimnaziji in za odličen uspeh na maturi. Zlatima knjigama gimnazije in osnovne šole se je pridružila zlata knjiga letošnje srebrne jubilantke, torej glasbene šole.

Fotografije: Arne Jarc in Matija Miklavič

Programski list

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content