Delavnice Skrivnosti spomina za dijake 1. letnika

Od ponedeljka, 23. 10., do srede, 25. 10., so za dijake 1. letnika potekale delavnice Skrivnosti spomina, ki jih je vodil igralec, voditelj in vsestranski ustvarjalec Nik Škrlec.

Čeprav v šoli spodbujamo učenje z razumevanjem, se hkrati dobro zavedamo, da nam tako pri učenju na pamet kot pri učenju z razumevanjem koristijo strategije za lažjo zapomnitev novih izrazov, besed, definicij ipd. Predstavitvi tovrstnih strategij je bila namenjena ta delavnica. V nadaljevanju si lahko preberete, kako so delavnico doživeli dijaki:

V sredo, 25. 10. 2023, smo imeli v 1. d pod vodstvom Nika Škrleca, igralca, ki je znan kot rekorder v pomnjenju števila pi, delavnico z naslovom Skrivnosti spomina. Na začetku delavnice smo se pogovorili o tem, kaj želimo izvedeti med predavanjem in kaj nam preprečuje učinkovito učenje. Preizkusili smo se v igri asociativnosti in kot razred podrli časovni rekord s 27 sekundami. Kljub težavi s projektorjem smo se naučili, kako si najlažje zapomniti imena, besede v tujih jezikih, sezname … Preizkusili smo se v pomnjenju pomena in prevoda neznanih latinskih besed, nakupovalnega seznama in imen sopranistk. Za konec je Nik delavnico popestril s tem, da je z zavezanimi očmi sestavil rubikovo kocko. Nad delavnico smo bili navdušeni, saj smo se zabavali ter se naučili veliko novega in uporabnega. (Julija Demšar, 1. d)

V torek, 24. 10., se nam je v našem razredu pridružil Nik Škrlec. Razlagal nam je o sposobnostih našega spomina in nam predstavil različne metode pomnjenja. Z različnimi tehnikami smo si poskušali zapomniti sezname in imena. Vse to smo naredili tako, da smo uporabljali asociacije in našo domišljijo. Mislim, da je bilo vsem predavanje zanimivo, saj je vključevalo veliko zabavnih nalog za pomnjenje. Izvedeli smo, da je koristno, da vadimo naš spomin, ker nam to v vsakdanjem življenju pride zelo prav. (Dora Jelenc, 1. č)

V ponedeljek, 23.10. 2023, je imel naš razred (1. c), dve uri delavnic s tematiko spomina. Na tej delavnici smo se poglobili v zmožnosti in vsakdanjo uporabo našega spomina. Naučili smo se, kako uporabljati različne tehnike pri učenju in ponovitvi šolske snovi. Menim, da so tako vrstne delavnice zelo uporabne in poučne, ker nas naučijo, kako si stvari zapomniti na čim bolj učinkovit način. Pri delavnici mi je bil všeč tudi predavatelj in njegov način predajanja informacij in znanja. Če povzamem, mislim, da nas take delavnice naučijo marsikaj, česar se drugače nikoli ne bi naučili.

V torek, 24. 10. 2023, smo imeli delavnice o tehnikah pomnjenja, ki jih je vodil znan igralec in TV voditelj Nik Škrlec. Delavnice so potekale dve šolski uri, v katerih smo bili seznanjeni z mnogimi novimi in koristnimi informacijami.

Nik Škrlec je človek mnogih talentov, ki ga poznamo predvsem kot voditelja priljubljene televizijske oddaje »Male sive celice«. Nik, ki je po poklicu tudi igralec, pa svoj prosti čas rad preživlja z reševanjem raznih miselnih iger in s sestavljanjem Rubikove kocke. Vse to predstavlja precejšen napor za naše sive celice in zahteva tudi precej dobre zmožnosti pomnjenja stvari. Nik nam je na začetku predavanja zaupal, da so ga tehnike pomnjenja in miselne igre začele zanimati že v srednji šoli. Kot najstnik je želel najti način, kako bi se lahko čim več naučil v čim krajšem času, zato je začel na internetu raziskovati in preizkušati metode pomnjenja. To se je očitno obrestovalo, saj je šolo zaključil z odličnim uspehom in bil celo zlati maturant. Njegova pot na področju pomnjenja pa se tu še ni končala. Kot nam je povedal Nik, ti tehnike pomnjenja pomagajo vsak dan, saj si moramo vsi zapomniti veliko informacij, ne glede na to, ali so povezane s šolo ali ne. Za začetek delavnic smo morali najprej ogreti naše sive celice, zato smo se skupaj z Nikom igrali igro asociacij. Kljub temu da je igra zvenela dokaj preprosto, smo kmalu ugotovili, da ni tako, saj smo potrebovali kar štiri poskuse, da smo vsi povedali svoje asociacije v manj kot štiridesetih sekundah. Po igri nam je Nik predstavil tehniko pomnjenja, s katero si lahko učinkovito zapomniš človeška imena, sezname ipd. Ključno pri tej tehniki je, da si predstavljaš čim bolj absurdne in nenavadne podobe in slike, ki te spomnijo na neko ime ali stvar. Sami smo si morali zapomniti nakupovalni seznam, ki smo ga nato na koncu delavnice še enkrat ponovili. Potlej nam je Nik predstavil še eno tehniko pomnjenja. Imenovala se je spominska palača. Povedal nam je, da si je s to tehniko zapomnil 3141 števk števila pi, tako da je za vsako števko izbral eno točko iz svoje priljubljene poti okoli Ljubljane. To tehniko smo skupaj povadili pri pomnjenju življenjskih značilnosti za prihajajoči test iz biologije. Za pot smo si zamislili pot od gimnazije do bližnje trgovine Mercator. Na poti smo v mislih določili deset točk; eno za vsako značilnost. Na koncu smo imeli še par minut za postavljanje vprašanj, ki so nas zanimala.

V delavnici smo vsi zelo uživali, poleg tega pa smo se naučili tudi veliko uporabnega. Nikova zabavna in sproščena razlaga je tudi pripomogla k temu, da smo se lahko sprostili in lažje sodelovali pri delavnici. Delavnica nam je omogočila dobiti nov pogled na učenje in zmožnosti pomnjenja ter nam vsekakor razširila obzorja. Nekateri smo se z Nikom tudi slikali, vsekakor pa bomo vsi ohranili zelo lep spomin na delavnico.

Anaja Grudniik, 1. b

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content