Kemijsko biološka izmenjava v Belgiji – drugi del

Dijaki so v Belgiji nadaljevali z odkrivanjem kemijskih in kulturnih skrivnosti.

V četrtek zjutraj smo vsi dijaki z izmenjave ter 4 profesorice, še zaspani in malce premraženi, čakali na vlak za železniški postaji − za katerega pa so nam kmalu sporočili, da je bil odpovedan. Zaradi tega smo nato malce spremenili načrt izleta in dan začeli z improviziranim ogledom mesta Nijlen.
Ko smo čez eno uro končno prišli na vlak, nas je ta odpeljal v večje mesto Antwerpen, kjer smo si cel dan ogledovali različne znamenitosti. Potem ko smo zapustili eno najlepših železniških postaj na svetu, smo odšli v mestno četrt, kjer izdelujejo in prodajajo diamante. Do končne točke mesta, to je znani most na reki Šeldi (po nizozemsko reka Schelde), nas je pot vodila mimo živalskega vrta, kjer nas je večina prvič v živo videla flaminge, mimo mestne hiše, ki so jo ravno prenavljali, prelepe katedrale, ki si je zaradi pomanjkanja časa nismo ogledali, ter velikih trgovin bolj in manj znanih blagovnih znamk. Pred prostim časom, ki je bil dolg 2 uri in pol, smo obiskali še nov muzej diamantov, v katerem smo videli, kako so se skozi stoletja spreminjali okusi za nakit in načini izdelave.
Med “najmanj izobraževalnim delom dneva” smo odšli na kosilo ter obiskali različne trgovine, ki jih v Sloveniji še ni. Poleg tega smo v posebnih majhnih trgovinicah kupili še spominke iz Belgije (med katerimi je prevladovala okusna in pristna belgijska čokolada).

Za zaključek izleta smo obiskali še Rubensovo hišo, v kateri je postavljen muzej (vrtni del muzeja je bil ravno v prenavljanju), kjer lahko obiskovalci bolje spoznajo umetnikovo življenje in občudujejo njegova pomembnejša dela.

Preostanek večera smo preživeli v družbi svojih gostiteljskih družin, s katerimi smo skupaj pojedli tradicionalno belgijsko večerjo, nato pa si pripovedovali zabavne anekdote, ki so se nam zgodile v času po odhodu Belgijcev iz Slovenije.

Zadnji dan smo po slovesu od družine, ki nas je gostila, skupaj z našimi Belgijci in prtljago odšli v njihovo šolo, kjer smo prtljago pustili v učiteljski zbornici in se polni pričakovanj peš napotili na delavnico izdelovanja čokolade. Čeprav je bil to uradni naziv delavnice, bi po mojem mnenju morali spremeniti to ime v delavnica oblikovanja čokolade, saj smo pravzaprav že narejeno čokolado, ki je bila v tekočem stanju, le oblikovali. Med izdelovanjem pralin ter čokoladnih posodic in metuljev smo spoznavali razlike med različnimi vrstami čokolad in njihove značilnosti. Prav tako pa smo se preizkusili tudi v uporabi različnih tehnik za krasitev čokolade.

Po delavnici je prišel čas za slovo od naših prijateljev iz Belgije, ki pa je bilo polno veselja in podoživljanja zanimivih skupnih spominov. Nato je sledila še daljša vožnja do letališča, od koder smo z enourno zamudo odleteli z letalom v Ljubljano.

Nika Klep Zupančič, 3. a

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content