Konec kapitalizma? Kakšno gospodarsko ureditev potrebuje Slovenija?

V četrtek, 25. 10. 2018, na dan suverenosti, je v Knjižnici dr. Antona Breznika potekala prva okrogla miza v letošnjem šolskem letu, ki jo organizira skupina dijakov in dijakinj, združenih v imenu Škofijska strela.

Posvetili smo se ekonomskim temam in se tako navezali na nedavni aktualni zaplet okrog napovedanih ukrepov nove vlade pod vodstvom Marjana Šarca, ki je nekatere podjetnike spodbudila k temu, da so izrazili svojo kritiko. Na okrogli mizi pa smo želeli pogledati na problematiko širše in poleg odločevalcev in politikov ter podjetnikov vključiti tudi pogled strokovnjakov in tudi to, kakšno stališče o ekonomiji izhaja iz tako imenovanega Družbenega nauka Cerkve. Tako so bili z nami sledeči gosti: Ljudmila Novak, poslanka stranke NSi v DZ, Gregor Perič, poslanec stranke SMC in predsednik odbora za gospodarstvo v DZ, mag. Jorg K. Petrovič, ekonomist in podpredsednik Računskega sodišča RS, ter Tone Rode, direktor založbe Družina.

Uvodoma sta gospa Novak in gospod Perič izpostavila strankine poglede na gospodarska vprašanja, ki trenutno zaznamujejo Slovenijo. Pri tem sta se kljub osnovnemu konservativnemu poreklu stranke (NSi) na eni strani in liberalnemu (SMC) na drugi, našla v skupni točki socialno-tržnega gospodarstva, ki vidi ideal v ravnovesju gospodarske rasti in zagotavljanja socialne varnosti. Do nekaterih razlik med strankama sicer prihaja, saj recimo NSi poleg socialne politike izpostavlja še pomen ukrepov za družine, medtem ko SMC pozitivno ocenjuje sistem javnega šolstva in zdravstva.

V nadaljevanju je besedo dobil tudi mag. Petrovič, ki je z odlično analizo povzel ključne vidike gospodarskega razvoja v Sloveniji od osamosvojitve. Ta najprej kaže več kot očitno rast BDP in s tem ekonomsko blaginjo. Ob nadaljnjem vprašanju pa je gospod Petrovič tudi nakazal, katere bi morale biti tiste ključne reforme, ki bi jih naša država morala v prihodnje sprejeti, da bi lahko tako družbeno, predvsem pa gospodarsko napredovala. Med temi so tudi davčna, zdravstvena in pa reforma javne uprave. Kot podpredsednik Računskega sodišča je izpostavil tudi področje »fiscal competition«, torej davčnega tekmovanja, kjer ima Slovenija tudi še veliko za postoriti. Poudaril pa je tudi pomembnost participacije državljanov v pripravah lokalnih proračunov, ki že kaže sadove v nekaterih slovenskih občinah. Gospodarstvo je tudi temelj suverenosti naše države, je še poudaril gospod Petrovič v zaključni besedi.

Direktor Družine Rode pa se je v svojih odgovorih osredotočil predvsem na načela družbenega nauka Cerkve, med katerimi je posebej izpostavil načelo subsidiarnosti. Na vprašanje dijakov, ki jim je ta pojem očitno tuj, je podal pojasnilo, kako lahko posameznik ne potrebuje pomoči župana, ta pa ne predstavnika vlade, če lahko sam na svojem področju kompetentno uredi in odloči o določeni zadevi. Cilj pa bi moral vedno biti svoboden posameznik, ki je vir blaginje in daje svojo ustvarjalnost v skupnost.

Okrogla miza je potrdila, da je bila izbira teme prava odločitev, saj je bil tako obisk kot interes dijakov in dijakinj za vprašanja zelo velik. Tako se veselimo že organizacije prihodnjih okroglih miz.

Tadej Rifel, mentor Škofijske strele

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content