Locopolis

V četrtek, 28. 3. 2019, se je Škofja Loka za nekaj ur preoblekla v antiko in postala Locopolis, fiktivna rimska naselbina. Za to so v okviru srečanja slovenskih klasičnih gimnazij, na katerega je bila letos povabljena tudi naša šola, poskrbeli gostitelji z Gimnazije Škofija Loka na čelu s profesorjem latinščine Gašperjem Kvartičem (sicer alumnom Škofijske klasične gimnazije).

Ko sem se v četrtek zbudila in sva si z mojo sostanovalko Mojco nadeli najini togi, nakit in mošnjiček, sva komaj čakali na dogodek, ki je bil pred nama: Locopolis – antična Škofja Loka.

Po prvi uri pouka smo se vsi prijavljeni dijaki ter profesorica Maja Gril Juvan in spremljevalka Irena Jamnik zbrali v avtobusu in se odpravili. Kasneje se nam je pridružila tudi profesorica Neža Karlin.

Škofja Loka je bila sončna, a preden smo jo šli raziskovat, je bil za nas in še pet klasičnih gimnazij pripravljen uvodni program, ki ga je zaključil profesor latinščine in organizator tega dogodka Gašper Kvartič z rock skladbo, ki jo je ob spremljavi šolskega benda zapel kar v latinščini!

Potem smo se končno odpravili v lepo mesto, ki nas je že nestrpno pričakovalo, saj je bilo za nas pripravljenih ogromno antičnih delavnic.

Najbrž pa se sprašujete, ali je bila udeležba na delavnicah zastonj? In odgovor je: Da! Sistem je bil takšen, da je vsak dijak dobil 15 srebrnih kovancev in jih porabljal za udeležbo na delavnicah. Ti kovanci danes nimajo vrednosti, v četrtek, v Locopolisu, pa so jo imeli. Lahko pa smo tudi zaslužili nekaj kovancev, če smo doma ustvarili kakšno stvar z antično tematiko (nakit, broške, risbe …) in jih potem »prodali« v trgovini, kjer smo imeli možnost, da si kupimo antične izdelke (tiste, ki so jih imeli tam že prej, ali pa tiste, ki jih je nekdo izdelal doma).

Udeležila sem se delavnice Musicus, kjer smo si izdelali aulos, potem sem šla k vedeževalki, ki mi je dala nekaj modrih nasvetov, kmalu sem se napotila proti delavnici Cosmeta, kjer sva si z Mojco ustvarili solno kopel ter se naučili nekaj o negi kože in telesa, obiskala sem tudi delavnico Ornatrix in si izdelala nakit. Sošolec Filip si je sam izdelal tudi voščeno tablico, sošolke Marjeta, Pia, Klara in Mojca pa so se odpravile v rimske terme!

Ob 13. uri pa nas je čakalo pravo rimsko kosilo, ki smo ga pojedli kar brez pribora, po rimsko. Sadje, losos, mesne kroglice, kruh, jabolčni sok in še marsikaj odličnega je bilo na mizi!

Ko smo se najedli, nas je čakala le še predstava, sestavljena iz prispevkov klasičnih gimnazij, ki so se udeležile tega dogodka. Prisluhnili smo antični glasbi, smejali smo se ob komediji, občudovali poezijo in še marsikaj. Tako se je zaključil Locopolis in na nas naredil zelo dober vtis.

Takšni dogodki so zlato za mlade in radovedne ljudi, saj smo se ogromno naučili na drugačen in zabaven način. Upam, da se bom tudi v prihodnosti udeležila takšnega dogodka in se sprehajala po stopinjah antike.

Eliška Škaler, 1. b

Prispevek o dogodku si lahko ogledate tudi na koncu četrtkovih Poročil ob petih.

© 2018 Zavod sv. Stanislava. Vse pravice pridržane.

Zavod sv. Stanislava Skip to content